obavijest

Predstavljen Zbornik 21. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara


vrijeme: 26.09.2018.
mjesto: Zagreb

Zbornik 21. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara predstavljen je u srijedu u Zagrebu kao važno izdanje kojim se jača afirmacija hrvatske književne kritike, a tom prilikom najavljeno je i 22. izdanje te jedne od najdugotrajnijih hrvatskih književnih manifestacija, koje će se održati koncem lipnja 2019. godine s temom 'Granice književne kritike'.

Jubilarni, 20. Zbornik Susreta u Društvu hrvatskih književnika (DHK) uvodno je predstavila Lada Žigo Španić iz DHK-a, koja je rekla kako je riječ o izrazito važnom izdanju manifestacije koja afirmira književnu kritiku, dok je Nagrada Julija Benešića za najbolju knjigu književnih kritika koja se u sklopu Susreta dodjeljuje, uz Nagradu Antuna Gustava Matoša koju dodjeljuje Matica hrvatska, jedna od najvažnijih za književnu kritiku.
 
To je osobito važno danas, kada je književna kritika prilično rasuta i skrivena u časopisima, u dnevnim novinama jedva da je i ima a, kad je i ima, uglavnom se govori o pikanterijama osobnog života pisca, dakle, "o kontekstu a ne književnom tekstu", rekla je Žigo Španić.
 
"Književna je kritika danas kod nas degradirana, nema više estetske prosudbe, a ona je jednako važna kao i samo književno djelo; kritika je gotovo jednako važna kao i priče – ona je, kako je rekao Matoš, neka vrsta 'umjetnosti o umjetnosti'", poručila je.
 
Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara zamišljeni su kao nacionalna manifestacija s ciljem da se omogući stalno pregledno praćenje hrvatskog književnog stvaralaštva, te pjesničke, dramske i kritičke proizvodnje. Održavaju se svake godine u lipnju u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Đakovu i DHK-a (Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek), te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Đakova.
 
Inicijalno su bili popratni dio Đakovačkih vezova, ali su u međuvremenu nadrasli tu nanifestaciju. Predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskoga Mirko Ćurić istaknuo je kako Đakovo jest mjesto održavanja susreta ali to nije lokalna manifestacija, već mjesto okupljanja koje svake godine otvara nove polemičke teme i pitanja o književnoj kritici.
 
U dvadesetak godina od kad je 1998. Zbornik pokrenut, kritika je promijenila prostor svojeg prebivanja, rekao je Ćurić: "Danas je manje u časopisima i novinama a više na internetu i nekim drugim prostorima. Ali ne može se reći da hrvatska književna kritika ne postoji, o čemu svjedoči tekst u Zborniku autora Božidara Alajbegovića, koji taksativno nabraja tko se sve u Hrvatskoj bavi književnom kritikom", poručio je.
 
Ćurić je posebno izdvojio i tekst Marije Božić "Kritka i dalje opstaje!" u kojemu je pokušala sumirati 20 godina susreta hrvatskih književnih kritičara i dati osvrte na pojedine dobitnike nagrade. "Ona ne daje samo pregled jedne manifestacije već i pregled tipova hrvatske književne kritike, gdje se vidi raznolikost načina razmišljanja o književnosti, o pristupima tekstu", pojasnio je.
 
Najavio je održavanje 22. izdanja Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara koncem lipnja 2019., kada će Tomislavu Žigmanovu i Božidaru Alajbegoviću biti dodijeljena Nagrada Julija Benešića za najbolju knjigu književnih kritika hrvatskog književnog kritičara objavljenih između dvaju Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, dok će Povelja uspješnosti Julija Benešića, koja se dodjeljuje književnom kritičaru s područja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, biti posthumno dodijeljena Vladimiru Kusiku, likovnom kritičaru i dugogodišnjem suradniku Ogranka.
 
Zbornik je do sada bio prateće tiskano izdanje manifestacije Đakovački vezovi, te se poklanjao gostima i uzvanicima, a u budućnosti će se njegov ritam izlaženja promijeniti, kako bi se osigurala što bolja recepcija izdanja. (Hina)

(R.P.B., 27.09.2018)