" />
izložba, performans

Izložba i performans Vlaste Delimar: Magda


vrijeme: 01.10.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, predvorje i Gorgona, Avenija Dubrovnik 17

Izložba i performans 'Magda', koji će se održati sljedeći tjedan u MSU, nastavak je prvog dijela 'Diptiha Dolina… Magda' radnog naslova 'Poezija genetskog ponašanja' koji je bio održan 8. 5. 2018. u Galeriji SC i Teatru &TD u Zagrebu. Datum održavanja nije slučajan, naime – 1. listopada je Međunarodni dan starijih osoba.

UN je tom rezolucijom želio naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osobama treće dobi. Time se želi potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.
 
Upravo zato „Magda“ na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima. To što smo pritom nemoćni u odlučivanju jesmo li htjeli nešto naslijediti ili se grozimo nekih svojih karakteristika, također pripada temi starenja: tek u zrelim godinama daje nam se prilika razlučiti što smo stekli a što naslijedili (nikad završena debata: nature vs nurture). 
 
Izložba „Magda“ ambijentalna je i uz auru sakralnosti želi u posjetitelja pobuditi poštovanje prema ulasku u nečiji svijet, intimni, skriveni. Ozračje intime čini video rad „Magda ide na sladoled“ te nekoliko intimnih predmeta iz Magdine svakodnevnice, svaki sa svojom pričom. Tako kutija s fotografijama nije samo dokument o prošlom vremenu, nego i svjedočanstvo da ima još živih koji ih mogu promatrati. Kip Srca Isusovog govori pak o kontinuitetu (prabaka, baka, mama) milosti koju smo dobili i koju želimo proslijediti dalje. Zastori kojima je obložen cijeli prostor „ušuškavaju“ posjetitelja u svu tu intimu, odvajaju je od vanjskog svijeta i čuvaju od nemilih pogleda skrnavljenja.
 
Performans „Magda“ emotivna je priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi pa treći… Jer takav je život, onaj za koji i u smrtnom času kažemo da ide dalje… Međutim, Magdin život se pomalo gasi, ona se suočava s tim. Tijelo je trošno, i koliko god da razum zna da smo već rođenjem postali smrtni, duh hoće još malo. Potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti. Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?
 
Ako umjetnost treba odgovoriti na važna životna pitanja, onda se mora moći nositi i s temom starenja, nemoći, smrtnosti. Magda nam pruža mogućnost učenja i spoznaje kako se pripremati za starost, kako uspješno starjeti, odnosno kako se izboriti za dostojanstvenu starost, osobito u društvu koje se premalo brine za svoje starije sugrađane. No, Magda se nije uspjela dobro pripremiti za svoju starost, pitanje je: hoće li to uspjeti nama?
 
Performans „Magda“ posvećen je i starijim osobama, a posebno u Hrvatskoj gdje je skrb za njih na granici, pa i ispod, ljudskog dostojanstva.
 
U performansu sudjeluju: Anna Moor, Krešo Delimar, Milan Božić, Vlasta Delimar

(R.P.B., 26.09.2018)