festival

Vector Hack – prvi svjetski festival analogne vektorske grafike


vrijeme: 01.10.2018. - 07.10.2018.
mjesto: Zagreb / Ljubljana

Vector Hack je prvi ikad Međunarodni festival analogne vektorske grafike koji će se održati od 1. do 4. listopada u Zagrebu (Tehnički muzej), te od 5. do 7. listopada u Ljubljani (kulturni centar osmo/za).
 

Festival po prvi put na jednom mjestu okuplja međunarodne i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere, a pokrenuli su ga dugogodišnji suradnici – nagrađivani multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer, američki umjetnik koji se podjednako bavi zvukom, slikom, izradom glazbenih instrumenata i istraživanjem.

 

Vektorska grafika je grafička tehnika u kojoj se slika ostvaruje elektronskom linijom – vektorom na katodnoj cijevi osciloskopa. Koristila se u znanosti i industriji od 1940-tih godina, a šira upotreba u umjetnosti i zabavi uslijedila je nekoliko godina kasnije.

 

U posljednje vrijeme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, prvenstveno zbog specifične teksture slike, neposrednosti proizvodnog procesa, prirodne povezanosti slike i zvuka te neovisnosti od bilo kakvih čvrstih tehničkih standarda. Današnji trenutak u razvoju alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rješenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umjetničkih praksi te daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u suvremenim umjetničkim praksama i kreativnim zanimanjima.


Upravo ti zaslužni individualci, istraživači, developeri, umjetnici i zaljubljenici u vektorski grafiku po prvi put će se susresti na jednom mjestu radi neposredne razmjene znanja i iskustava. Među dvadesetak sudionika festivala Vector Hack nalaze se svjetski etablirani umjetnici poput Roberta Henkea – jednog od autora glazbenog softverskog programa Ableton Live koji je redefinirao način na koji se danas stvara i izvodi elektronska glazba; Joosta Rekvelda – nagrađivanog nizozemskog umjetnika koji se bavi svjetlosnim instalacijama i eksperimentalnim filmom; Jerobeama Fendersona – autora izuzetnog audiovizualnog projekta Oscilloscope Music i vinilnog izdanja koje istovremeno svira glazbu i prikazuje animacije na osciloskopu; predstavnica mlađeg naraštaja domaćih umjetnica koje se na inventivan način bave slikom i zvukom – Hrvoslave Brkušić i Vande Kreutz, te sveučilišni profesori, profesionalni programeri, entuzijasti i mlađi umjetnici.

 

Program Vector Hack Festivala sastoji se od dnevnog konferencijskog programa (predavanja, razgovori, okrugli stolovi, prezentacije softverskih alata) i večernjih audiovizualnih nastupa.

 

Festival nastaje u organizaciji Radiona.org/Zagreb Makerspacea i Ljudmile iz Ljubljane, a ulaz na sve za javnost otvorene programe Vector Hack Festivala je slobodan.

 

Izvor: HAVC

 

(R.P.B., 25.09.2018)