predstava

Bacači Sjenki: 'Sve je u novcu'


vrijeme: 25.09.2018. - 26.09.2018.
mjesto: Zagreb; Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Predstava -predavanje 'Sve je u novcu' će se održati u Zagrebu 25. i 26. rujna u prostoru Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip bb), s početkom u 20 sati. Riječ je o novom izvedbeno-intermedijalnom work in progress projekut Bacača sjenki u koprodukciji s Talijanskom umjetničkom organizacijom Mamarogi iz Trsta i u suradnji sa Stalnim slovenskim gledališčem u Trstu.

Work in progress projekt “Sve je u novcu“ bavi se odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cjelokupnoj društvenoj razmjeni.

Bankarsko-financijska “revolucija” na svjetskom tržištu dala je koncep projektu koji u stvarnom vremenu prati paralelne financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice na okoliš, na živote pojedinaca, na države, državne sustave i njihove segmente, na privredu i gospodarstvo. Polje istaživanja projekta trentno su zemlje poput Hrvatske, Italije, Slovenije i dr. Tijekom projektnog istraživanja kontinuirano se prikupljaju svjedočanstva o osobnim iskustvima s novcem, oko novca od investicija, sticanja, obogaćivanja, nasljeđivanja, osiromašenja, loše financijske sreće do odricanja od materijalnog i financijskog ili općeg bašmebrigizma. Gradovi Trst, Zagreb, Kopar, Bitola poprišta su tih istraživanja (prikupljanja svjedočanstava), razgovora sa stručnjacima (bankarima, pravnicima, filozofima, programerima, kriptolozima, hakerima, edukatorima), rada s djecom i mladima u školama, prigodnih izložbi, sudioničko kazališnih izvedbi te prizorište dokumentarnog filma u nastajanju.

Početni poticaj projektu “Sve je u novcu“ ("Quello che conta sono i soldi") dala je tršćanska umjetnička udruga Mamarogi. Stalno Slovensko Gledališče, dom za umirovljenike ITIS u Trstu, te Booksa u Zagrebu prvi su otvorili vrata projektu, a POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade treća je lokacija, nakon ITIS-a i Festivala Lunatico, na kojoj se nastavlja ovaj nekonvencionalni performans i/ili sudionička stručna radionica.

Redatelj i umjetnički voditelj projekta: Boris Bakal - intermedijalni umjetnik, pisac, redatelj i performer (HR), Su autori, dramaturzi i izvođači: Adriano Girardi - glumac i performer (IT),  Manuel Buttus - glumac i performer (IT) Daša Grgić - koreografkinja i plesačica (IT/SLO) Elena Husu - glumica i redateljica (IT/SLO).

Suautori koncepta projekta: Maurizio Zacchignia (IT), Mariagrazia Plos (IT), Roberta Colllacino (IT) i  Adriano Girardi (IT)
Suradnici projekta: Matteo Sabattini - videomaker (IT),  Guido Chiarotti – filozof ekonomije, dramski pisac i fizičar (IT), Massimo Racozzi  - dizjaner (IT) i drugi.
 
Predstava je na talijanskom, slovenskom, hrvatskom i engleskom jeziku u neravnovjesnim odnosima


Podrška projektima Bacača Sjenki: Europska Kulturna Fondacija, Program EU Media, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada kultura nova, Grad Zagreb, Hrvatski audio vizualni centar, Vladina agencija za elektroničke medije i mnogi drugi
 
Redatelj i umjetnički voditelj projekta: Boris Bakal
 

(R.P.B., 25.09.2018)

Tagovi: bacači sjenki