Preskočite na glavni sadržaj

Portret umjetnika: filmski pristupi

Ovoga četvrtka, 25. veljače, s početkom u 20 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se dva filmska portreta istog umjetnika: Darka Brajkovića Đepeta Njapa. Riječ je o dokumentarcu 'Maslačak' Lovre Čepelaka te igrani film 'Dokumentarni film: Sad ili nikad' redatelja Zorka Sirotića. Razgovor s oba autora, kao i protagonistom filmova, zavrtit će se oko teme različitih pristupa ulasku u misterij odnosa subjektivnog i objektivnog, stvarnog i iluzornog, dokumentarnog i igranog.
vrijeme: 25.02.2021. 20 h
mjesto: Pula
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/

Koje su glavne prepreke u realizaciji zahtjevne forme kao što je portret živog čovjeka? Može li vremenom i prostorom ograničeno djelo dočarati naizgled neograničene mogućnosti ljudske percepcije u susretu s predmetima umjetničke fascinacije? Je li za ovaj zadatak filmski jezik onaj idealni, jer najlakše naglašava eluzivnost stvarnosti?
 
Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor će moderirat Marko Zdravković-Kunac.
 
https://bit.ly/2NXbN4I
Meeting ID: 884 9262 9218
Passcode: 174945
 
Program:
 
Lovro Čepelak: Maslačak
2003., kratki dokumentarni, 11 min, Kinoklub Zagreb
 
Zorko Sirotić:.Dokumentarni film: Sad ili nikad
2017., kratki igrani, 16 min, Kinoklub Zagreb i Sedam dana stvaranja
Maslačak Lovre Čepelaka nagrađen je nagradom za najbolju fotografiju na Liburnia Film Festivalu 2014. godine.
Dokumentarni film 'Sad ili nikad' prikazan je na Danima hrvatskog filma u programu izvan okvira, a od kritike je opisivan kao sublimno nadrealna smjesa dokumentarnog i fiktivnog.