izložba

'Nizovi', izložba Gorana Petercola


vrijeme: 25.09.2018. - 13.10.2018.
mjesto: Zagreb, Academia Moderna, Šenoina 11 (dvorište)

Academia moderna najavljuje otvorenje izložbe Gorana Petercola, koje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19 sati. 

Umjesto publikacije (2018)

S Borisom Demurom planirao sam 2009. zajedničku publikaciju. Nismo je realizirali. Iako sam to želio tada nisam uspio naći pravi odgovor za suradnju. Pokušao sam ga naći u slikarstvu koje smo dijelili za vrijeme studija i neposredno nakon toga, iz perioda kad smo se intenzivno družili.  Iz prošlosti. To sam kasnije osvjestio čitajući ponovno tekst* koji sam za njega napisao kao početnu radnu skicu zajedničke publikacije. Tekst s kojim sam htio reći da sam svjestan našeg zajedništva tom sam mu prilikom dao i na tome je sve stalo. 
Ove sam godine gledao njegove Spirale, iz serije radova koji su mi uvijek bili nekako daleki... i odlučio sam dovršiti svoj dio, dati polovicu koju sam mu dugovao, oprostiti se od Borisa. Nije mi poznato što je on planirao kao svoj dio u publikaciji. Izložio sam njegov rad kako bih imao razloge za svoj odgovor. Polazeći od strukture njegovog rada  našao sam smisao za postavljanje naših radova jedan pored drugog, na izložbi. Konkretno, uzeo sam rad koji je Demur potpisao kao Cézanne – St. Victoire – Spiral. Razložio bih ga postupno; prvo, u ovom radu Demur je slikao prema Cézanneovoj slici brda St. Victoire (prepoznaje se kao trigonalan oblik brda), drugo, nastavio je izvedbu spiralnim nanošenjem boje u vrtlog, i treće, izvedbu je dovršio tako da je na nekoliko mjesta u svježoj boji ostavio otiske prstiju. Sudeći po boji koja je bila svježa, na kraju je utiskivanjem ispisao naslov, datum i potpis. Protežući sloj na sloj, slagao je vertikalni niz. Da! Taj mi je izvedbeni put blizak. Moj odgovor je niz koji se sastoji od kontinuiranog povlačenja crte duljine dosega (dva puta), zatim dva puta povlačim gestu kako bih sa zadnje nastavio dvije polovice.  Na kraju postavljam dvije žarulje.
Slaganjem u nizove htio sam izbjeći proizvoljnost ukusa. Sviđalo mi se što sam dobio nešto  slično kao u renesansi kad je unutar slikarstva viđeno bilo ugurano u linearnu perspektivu. U matematiku.  U seriji instalacija Nizovi privlačila me činjenica da je nešto istovremeno dovršeno i da može biti dio kompleksnije dovršenosti, dio veće cjeline. Privlačila me blizina u kojoj se stvari dodiruju, a da njihov smisao može ostati nepromijenjen ili da nije jasno koja cjelina određuje smisao drugoj. /G.P.
Opširnije

Izložba ostaje otvorena do 13. listopada.

Radno vrijeme galerije uto-sub 14-19h.

https://www.facebook.com/AcademiaModerna/


 

(D.H.F., 24.09.2018)

Tagovi: goran petercol