Preskočite na glavni sadržaj

'Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo' novi naslov u izdanju Znanja

Nakladnička kuća Znanje objavila je knjigu 'Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo', niz eseja Riccarda Bozzia s ilustracijama Giancarla Ascaria i Pie Valentinis koji pokušavaju dočarati kako bi prošli pisci svjetskih klasika kada bi svoje djelo danas nudili izdavačima.
vrijeme: 12.02.2021.
url: https://znanje.hr/

Riccardo Bozzi, ističe nakladnik, svojim esejima potiče na razmišljanje o umjetničkim slobodama te istovremeno želi nasmijati sve one koji su se čitajući klasike svjetske književnosti iz užitka, ili obveze, barem jednom zapitali: "Dobro, pa tko je zaključio da je baš dobra ideja objaviti ovu stvar?!" ili "Kontroverzno. Nema šanse da bi ovo djelo u današnje vrijeme stiglo do polica knjižara".
 
Da su se najpoznatiji pisci svih vremena morali suočiti s današnjom izdavačkom industrijom, marketinškim zahtjevima, autocenzurom i političkom korektnošću, mnoga remek-djela vjerojatno ne bi ugledala svjetlo dana, a ova knjiga, objavljena u prijevodu Maje Klarić, pokušava dočarati kako bi izgledale odbijenice koje bi autori poput Homera, Shakespearea, Prousta, Tolstoja, Nabokova, Becketta možda primili u današnje vrijeme. Možda bi, recimo, izdavač Beckettu savjetovao da se "Godot na kraju mora pojaviti", ako ne želi potpuni fijasko.
 
Riccardo Bozzi, talijanski je novinar i književnik. Njegova knjiga za djecu "The Forest" uvrštena je prema izboru New York Timesa 2018. među najbolje ilustrirana dječja izdanja na svijetu.
 
Giancarlo Ascari, zvani Elfo, crtač i karikaturist te jedan od najznačajnijih protagonista suvremene talijanske strip-scene, a Pia Valentinis autorica je i ilustratorica mnogobrojnih knjiga za djecu te dobitnica prestižne nagrade Andersen. (Hina)

Knjiga Dragi autore ili kako odbiti remek-djelo Riccardo Bozzi | Knjižara Znanje