izložba

Izložba 'U službi vizualizacije baštine' / Dani europske baštine 2018.


vrijeme: 20.09.2018. - 25.10.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Povodom Dana europske baštine 2018., u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu u četvrtak, 20. rujna u 19 sati, otvara se izložba 'U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini, Vinku, Rudiki, Živku, Miliku i Vidu', koja će se moći pogledati do 25. listopada 2018.

Europska godina kulturne baštine: umjetnost dijeljenja

Dani europske baštine 2018. godine u fokus svojega interesa smještaju umjetnost stvaranja i dijeljenja. Nepobitna je činjenica da i sami temelji konzervatorske službe počivaju na istome načelu: sačuvati generacijama stvarano te osvještavati, reinterpretirati i prenositi isto za naraštaje što dolaze. Među ostalim i pomoću fotografskog medija koji ne samo što se je tijekom posljednjeg stoljeća i pol nametnuo kao jedan od ključnih oblika komunikacije i interakcije, nego i jedan od temeljnih i najzornijih oblika zaštite baštine.  

Konzervatorska služba nezamisliva je bez konzervatorske dokumentacije. Ona predstavlja bazu, nezaobilazno polazište svakom stručnom radu, kako teoretskom, tako i praktičnom. Konzervatorskoj fotografiji kao sastavnom dijelu konzervatorske dokumentacije s punim pravom možemo pripisati epitet vizualnog čuvara stanja baštine, budući svjedoči o mijeni spomenika tijekom vremena, bilo u pozitivnom ili negativnom kontekstu.

U okvirima konzervatorske službe, čiji začetci na našim prostorima sežu u daleku 1854. godinu, svoj će procvat konzervatorska fotografija doživjeti tek u drugoj polovice 20. stoljeća. U to se vrijeme njena slojevito  ustrojena služba, s brojnijim regionalnim zavodima na terenu, osnažuje profesionalnom fotografskom podrškom. U ovom su se razgranatom radnom okruženju, ne samo dugoročnim djelovanjem, već i iznimnim radnim učincima istakli Nikola Nino Vranić, Vinko Malinarić, Rudolf Rudika Bartolović, Živko Bačić i Miljenko Miliko Mojaš, a potom i generacijski koje desetljeće mlađi Vidoslav Barac. Zahvaljujući brojnim njihovim snimcima, koje dosežu broj od više stotina tisuća negativa  s pridruženim pozitivima (fotografijama), dokumentirana je, ili bolje rečeno ovjekovječena baština koja se s protokom vremena bitno izmijenila, a nerijetko nažalost i trajno iščeznula. (Sanja Grković)

http://gkd.hr


PAG, izrada čipke generacijama; Vidoslav Barac, 2006.


POREČ, Eufrazijeva bazilika Maurov oratorij mozaik; Vinko Malinarić, 1968.


APOKSIOMEN; Visoslav Barac, 2007.
(D.H.F., 17.09.2018)