" />
izložba

Izložba Marka Ercegovića istovremeno na dvije zagrebačke lokacije


vrijeme: 17.09.2018. 19 i 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Spot, Čanićeva 6 i Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

Na izložbi pod nazivom 'Sve ili ništa', koja se otvara 17. rujna, fotograf Marko Ercegović predstavlja svoj najnoviji umjetnički projekt i to istovremeno na dvije lokacije u Zagrebu: u Galeriji Spot (Čanićeva 6) i u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20). Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj na različitim lokacijama u razdoblju od deset godina, od 2008. do 2018.


Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 17. rujna:

19 h - Galerija Spot (Čanićeva 6, Zagreb)
20 h - Institut za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20, Zagreb)
 
 
Dio ciklusa, nazvan Sloboda me plaši, bit će izložen u Institutu za suvremenu umjetnost, a drugi dio, koji dijeli naziv s imenom čitavog projekta – Sve ili ništa, posjetitelji će moći razgledati u Galeriji Spot.
 
Izložba Sve ili ništa na obje lokacije (Galerija Spot i Institut za suvremenu umjetnost) bit će otvorena do petka, 5. listopada, a moći će se razgledati radnim danima od utorka do petka te subotom od 12 do 19 sati.
 

 
Izjava autora o radu:
 
„ (…) The photographs had to be built from life, directly.“ Robert Adams
 
Reakcija fotoaparata je nepredvidiva pred snimanim – sve što vidim ispred sebe, ne vidim kao on. To mi govori da ne mogu vjerovati svojim očima: barem za mene, ove su fotografije sve ili ništa.
 
Svako okidanje prati osjećaj avionskog propadanja. Okružen svakodnevicom – beskonačnim prizorom vrijednim fotografiranja – ne vjerujem u odustajanje pred njom; prislanjam kameru na lice, i kao jednooki, bez osjećaja za ravnotežu, fotografiram. Odustajanje od svakidašnjeg je poraz a izgradnja nesvakidašnjeg je izgradnja neslobode: kompozicija u fotografiji je arhitektura zatvora.
 
Snimam ove fotografije drsko koliko umijem, ostajući samo s uvjerenjem da svaki prizor koji fotografiram, fotografiram kao čin prijateljstva: objektiv je ruka koja nudi stisak. Od snimanja do prikazivanja ovih fotografija, upletena negdje u prizor, ostaje dokumentacija osobnog suočenja s vlastitom uronjenosti u strašan i slobodan prizor. Na kraju krajeva, fotografije su sastavljene direktno od života.
 

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju i Instituta za suvremenu umjetnost, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.
 
 

(R.P.B., 13.09.2018)