Preskočite na glavni sadržaj

Suvremena umjetnost za suvremeni svijet 'On the Edge'

Riječka Galerija Juraj Klović najavljuje izložbu Sandre Ban pod nazivom - Suvremena umjetnost za suvremeni svijet 'On the Edge'. Izložba će biti otvorena od 12. veljače (popodne) do 26. veljače 2021., uz svakodnevno prisutstvo umjetnice.
vrijeme: 12.02.2021.
mjesto: Galerija Juraj Klović, Rijeka
url: http://hdlu-rijeka.hr/

Samostalna izložba Sandre Ban multimedijalni je koncept na kojem će se umjetnica predstaviti interaktivnom in situ instalacijom, video radom, keramičkim skulpturama, performansom te glazbenim radom u suradnji gosta umjetnika Edem Elesh iz Los Angelesa, California, USA.

Sandra Ban, Riječanka '72., interdisciplinarna je umjetnica uz dominaciju kiparstva kroz medij keramike i skulpturalnog slikarstva. Prirodne i žive materijale zemlje…spaja s novim tehnologijama digitalnih medijima izražavajući duboke slojeve stanja svijesti konceptima apstraktnih prikaza i naglascima suvremene proze. Mentorica je suvremene umjetnosti, aktivno surađuje s raznim međunarodnim organizacijama za razvoj umjetnosti i kulture u organizacijskim i edukacijskim djelatnostima u Zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a Rijeka i drugih umjetničkih udruženja. Izlaže samostalno i na brojnim međunarodnim umjetničkim simpozijima, žiriranim izložbama i festivalima u Europi  i šire, Aziji i SAD-eu. Nagrađivana i priznata umjetnica, predstavnica je Hrvatske u renomiranim muzejima, galerijama i parkovima i njeni radovi se nalaze u privatnim i javnim svjetskim zbirkama suvremenog kiparstva.

O izložbi:

'Praznina definira oblik - je nepisano pravilo svake kvalitetno realizirane skulpture od gline sa svrhom direktnog paljenja  odnosno transformacije u keramiku ili kameninu  koje su neponovljivi postojani unikati.

Glina je čista prirodna zemlja i kao takav izvrstan je alat u radu s emocijama, s kontaktom, u potrazi za balansom, u potrazi za sobom. Glina uzima što joj dajemo, a vraća nam mir. Donosi duboke odgovore skrivene u našoj unutrašnjosti. Ona prolazi kroz duboke slojeve osjećaja i omogućuje izražavanje iskustva koja bi inače ostala zakopana.

U svom radu usmjerena sam na "duboko kopanje" i oblikovanje unutarnje apstraktne vibracije iz kojeg se rađa misaona forma, kroz integraciju znanosti i mudrosti prirodnih pravaca, umjetnosti, zemlje i duhovnosti.

Svjedoci smo vremena u kojem se materijalni svijet kakav poznajemo raspada, mnogi su u strahu, umjetnici osjećaju sve i kroz svoja djela prikazuju ovo emocionalno stanje vremena. Dok figuracija opisuje, apstrakcionizam se raspršuje i tako otkriva bezvremenu dubinu prostora i vremena. Kao umjetnik, moja je dužnost dati društvu poruku nade i harmonije i tako uravnotežiti čovjekov odnos prvenstveno prema sebi kao dijelu prirode i prema široj zajednici koja ga okružuje. za bolji svijet!

... pomišljanje na vodu koja pada na zemlju: ona prodire u svaku pukotinu, u svaku poru, miješa se, potpuno se stapa sa okolinom. Ovo je istinska savršena solidarnost, uobičajeni zakon prirode. Stoga ljudi trebaju uspostaviti međusobnu zajednicu interesa  i unutar društva i sa prirodom koja je sastavni dio cijelog organizma. Samo zajedništvo stvara takvu energiju koja rađa snagu sposobnu za razrješenje svih nevolja.

U svom radu naglašavam važnost povratka unutarnjoj i vanjskoj prirodi, osluškivanju i praćenju istog ritma čovjeka i zemlje zato glina  postaje dominantni medij. Kontakt je izravan, jednostavan, iskren, dubok i cjelovit te ujedinjuje sve njene grane umjetničke ekspresije: slikanje, crtanje, kiparstvo, šumske i podvodne instalacije, zelene konstrukcije, murali, integrirajući je i u kreiranje tekstila, odjeće, obuće, nakita…kao i uz digitalne medije videa, fotografije, grafičkog dizajna te pisanje suvremene proze.' (Sandra Ban)