" />
festival

25 FPS: Najavljen program Expanded Cinema 14. Festivala


vrijeme: 27.09.2018.
mjesto: Zagreb, Rijeka, Ljubljana

Expanded Cinema, program performansa proširenog filma 14. Festivala eksperimentalnog filma i videa - 25 FPS, koji će se održati od 27. rujna u Zagrebu, a nakon toga u Rijeci i Ljubljani, predvode performansi američkog velikana suvremene eksperimentalne glazbe Williama Basinskog i finskog multitalentiranog audiovizualnog umjetnika Mike Taanile.

 
Audiovizualni performansi proširenog filma, koji se izvode u tom programu, obogaćuju gledanje filma kodovima iz drugih medija – kazališta, glazbe i skulpture, pri čemu se pro­jekcija oslobađa okvira kinoplatna, pa u nju uranja publika, projekcijska aparatura i sami izvođači.
 
Program Expanded Cinema otvara 27. rujna u polukružnoj dvorani Teatra &td umjetnički kolektiv Nominoë koji od 2000. razvija proširenofilmske performanse, najavljeno je s Festivala.
 
Četveročlani tim predstavit će se "Parallaxeom", performansom za četiri pokretna 16-milimetarska projektora, trodijelni ekran i prostorni zvuk, uz pomoć kojih će na osebujan način istražiti geometriju i prostor kina te percepciju koju imamo o stvarnosti.
 
Finski umjetnik Mika Taanila, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, nastupit će 29. rujna  u Teatru &td, u pratnji popularnog finskog glam, metal, psihodeličnog benda Circle, s hibridom rock-opere i proširenog kina "SSEENNSSEESS", u koju će intervenirati filmskim fragmentima iz različitih izvora s pet projektora.
 
Za posljednji dan Festivala Manuela de Laborde i William Basinski
 
Meksička umjetnica Manuela de Laborde, koja je prije dvije godine na Festivalu 25 FPS osvojila Grand Prix za svoj rad "Kako izvana tako i iznutra", predstavlja se 30. rujna u Teatru &td u suradnji s glazbenim i elektroničkim dvojcem Camila Fuchs, čijoj glazbi prodonosi vizualnim projekcijama, a koji će u Zagrebu predstaviti svoj novi album "Heart Pressed Between Stones".
 
Američki glazbenik i skladatelj William Basinski, neizostavno ime suvremene eksperimentalne glazbe i inspiracija za nebrojene umjetnike svih žanrova, vraća se u Zagreb sa svojim novim radom, koncertom "O vremenu izvan vremena" kojim će iste večeri u Francuskom paviljonu zatvoriti ovogodišnje izdanje Festivala.
 
Inspiriran erupcijom energije koja se oslobodila prilikom sudara dviju crnih rupa prije 1,3 milijarde godina, Basinski se koristi ekskluzivnim snimkama laserskog interferometra LIGO - iznimne tehnologije koja je uhvatila signal tzv. otkucaja srca svemira, kako bi dočarao organsko iskustvo tih nezamislivih magnituda, napominje se u najavi Festivala.
 
Program Kratke slike u MM centru kao najava 14. Festivala
 
Festival će 13. rujna u MM centru Studentskog centra najaviti program Kratke slike, u okviru kojega će se prikazati filmski triptih čija dva filma predstavljaju "autentične autorske glasove", članove ovogodišnjeg žirija, američke filmašice Jesse McLean ("Čarolija za početnike"), i finskog umjetnika Mike Taanile ("Thank You for the Music").
 
Treći film, "Kuda idemo ne pitajte" Tomislava Gotovca uvod je za promociju njemu posvećene monografije o kojoj će u festivalskom tjednu govoriti urednici Diana Nenadić i Petar Milat, te autor Slobodan Šijan i prevoditelj Greg de Cuir.
 
Ove godine prostorno i programski proširen, Festival 25 FPS u Zagrebu će se održati od 27. do 30. rujna, u Rijeci od 2. do 3. listopada, a u Ljubljani 5. listopada.
 
Zagrebačko izdanje festivala održat će se u prostorima zagrebačkog Studentskog centra, a ulaz na sve programe je slobodan.
 
Pored stalnih programa Natjecanje, Žiri predstavlja, Refleksi, Ode filmu i Expanded Cinema program festivala donosi i dvije izložbe.
 
O najboljim filmovima odlučivat će tročlani žiri u kojemu su američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. (Hina)

(R.P.B., 12.09.2018)

Tagovi: 25 fps, festival