izložba

Samostalna izložba multimedijalne umjetnice Helene Klakočar u galeriji PM


vrijeme: 12.09.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija PM

U srijedu, 12. rujna, u 20 sati, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalne umjetnice Helene Klakočar.
 Izložba Moha u Tritonu sastojat će se od serije crteža, video radova, dok će sama autorica izložbe svakodnevno unutar radnog vremena galerije boraviti u prostoru galerije a posjetitelji će s njom  moći razgovarati o iskustvima njezinog rada na ovom projektu.
 
„Moha u Tritonu“ je izložba radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže.

Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posadu broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije TRITON spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji FRONTEXA. (Moha je interno skraćeno ime tog broda.)

Narativne cjeline opisuju najznačajnije događaje: protokole spašavanja, teškoće, opasnosti, ugodne i neugodne trenutke. Autorica je reportažno zapisivala radnje koje je izvodila posada za vrijeme plovidbe te bilježila i njihovu svakodnevicu.

Razne faze realizacije projekta uključivale su dogovaranje s MORH-om i Frontexom, razgovore s pripadnicima MUP-a, upoznavanje sa stručnom navigacijskom te pomorskom terminologijom.

Autorica je na brodu boravila tri puta od čega je jednom sudjelovala u dvodnevnoj plovidbi od Splita do Visa i natrag. Pripadnici čitave posade na vrlo su slikovit način opisivali doživljaje i dinamiku događanja na brodu tijekom tri mjeseca misije sastavljene od tragičnih i potresnih događaja koji su se izmjenjivali s trenucima ponosa zbog uspješno obavljenih akcija. Sakupljen dokumentarni materijal jako dobro opisuje tu humanu misiju. Narativni radovi i skice bit će objavljeni u knjizi pod naslovom ZID MEDITERAN. U razgovorima joj je uvelike pomogla viša časnica mr. sc. Maja Siriščević, pukovnica Hrvatske ratne mornarice, ujedno i likovna pedagoginja po struci.
 

(R.P.B., 11.09.2018)