" />
obavijest

Kreativne ambasadorice - Fotografska udruga Organ Vida


vrijeme: 11.09.2018.
mjesto: Zagreb

Desk Kreativne Europe – uredi Kultura i MEDIA u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu rujnu, titulu kreativnih ambasadorica nose predstavnice Fotografske udruge Organ Vida Marina Paulenka (umjetnička direktorica) i Morana Matković (voditeljica projekata).

Fotografska udruga Organ Vida vodeća je institucija za fotografiju u Hrvatskoj svojim kontinuiranim radom na području promicanja suvremene hrvatske i inozemne fotografske prakse prepoznata i u svijetu. Osnovana je početkom 2010. iako se djelatnosti Udruge obavljaju još od 2008. godine. Fotografska udruga Organ Vida platforma je za razmjenu znanja, obrazovanje te predstavljanje radova nadolazećih i već etabliranih suvremenih fotografa i fotografkinja. Udruga organizira različite godišnje aktivnosti, akcije i programe, educira, potiče na promišljanje i sagledavanje fotografske umjetnosti.
 
Fotografska udruga Organ Vida uspješno sudjeluje u dva europska projekta sufinancirana kroz program EU Kreativna Europa, a to su projekt suradnje REFEST Images&Words on Refugee Routes. An Interdisciplinary Approach to Expand Festivals' Audience i prva fotografska europska platforma PARALLEL - European Photo Based Platform.
 
Organ Vida godišnji je međunarodni festival fotografije koji se održava svakog rujna u Zagrebu te tijekom dva tjedna okuplja mlade suvremene domaće i međunarodne fotografe, ali i one već etablirane sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse. Ovogodišnje jubilarno deseto izdanje naslovljeno je "Uključene, Aktivne, Svjesne — Ženske perspektive danas", a program festivala, kao i cijelo izdanje, posvećeni su ženskim perspektivama danas. Festival okuplja međunarodne nadolazeće i etablirane suvremene fotografkinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te potiču na promišljanje i razgovore o ključnim, globalnim i društvenim političkim pitanjima.
 
Festival Organ Vida svake godine, osim izložbenog, uključuje edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencije, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, glazbene/kazališne predstave, filmske projekcije i još mnogo toga. Mnogi međunarodno istaknuti stručnjaci i kritičari suvremene fotografije te fotografski i likovni teoretičari aktivno sudjeluju u festivalskom programu, koji se odvija na atraktivnim i jedinstvenim mjestima diljem grada Zagreba.

(R.P.B., 11.09.2018)