" />
predavanje, tribina

Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru


vrijeme: 13.09.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; Velika dvorana Arheološkog muzeja, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predavanje 'Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru', koje će se održati u četvrtak, 13. rujna, s početkom u 18 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana pismenosti a u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina.


Pisana svjedočanstva o hrvatskom knezu Branimiru (879. - 892.) relativno su brojna i vjerodostojna s obzirom na to da se radi o 9. stoljeću. Na prvom mjestu su diplomatička vrela, odnosno pisma papa Ivana VIII. (872.-882.) i Stjepana VI. (885.-891.), zatim epigrafički spomenici, pa poneki trag zabilježen sekundarno u diplomatičkim spisima te nekoliko navoda u srednjovjekovnim narativnim tekstovima.
 
Epigrafički spomenici, odnosno fragmenti dijelova crkvenog namještaja, sačuvali su trajne zapise iz Branimirovog doba na kojima se ime kneza najčešće nalazi u formuli datacije.
 
Čedadski evangelijar sadrži zapis imena kneza Branimira i njegove supruge Maruše koji hodočaste u Akvileju.
 
Engleski kralj Alfred Veliki (871. - 899.), Branimirov suvremenik, u svom je djelu donio granice Branimirove države koju naziva antičkim imenom Dalmacija.
 
Znanstveno-popularno predavanje o pisanim svjedočanstvima o knezu Branimiru održat će dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Cjelogodišnji program „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ - Branimirova godina - ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

(R.P.B., 11.09.2018)