Preskočite na glavni sadržaj

Veliko arheološko otkriće u središtu Pule

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Puli je iskopan kameni torzo muškarca u togi, i to u samome središtu grada. 'Skrivao' se dva metra ispred Dvojnih vrata i ni pola metra ispod nogostupa. Zakopan više od dvije tisuće godine, pronađen je tijekom arheoloških iskopa prije postavljanja gradske rasvjete, piše HRT.
vrijeme: 04.02.2021.

- Torzo s togom smo pronašli u jednom sloju koji je bio urušen i prema ovom što sad možemo preliminarno reći, mi bismo ga datirali u 1. stoljeće, ali treba napomenuti da on ovdje nije pronađen primarno već je bio bačen, otkriva nam Tomislav Franić, arheolog i voditelj istraživanja.

Moguće je da je zbog njegova ravnog stražnjeg dijela izvorno mjesto torza bilo obližnje Malo rimsko kazalište. Torzo je obezglavljen s desnom rukom na prsima, visine 72, širine 49 i debljine 40 centimetara. Arheološka važnost za Pulu je neupitna.

- Togate su bile dio ukrašavanja rimskih gradova. Nalazili smo dijelove kipova, torza imperatora i cijeli jedan kip žene, ali evo ova togata je izuzetno bitna i drago nam je da je upotpunila našu kolekciju, napominje ravnatelj Arheološkog muzeja istre Darko Komšo.

Pronađeni torzo sada je u restauratorskom laboratoriju na daljnjoj obradi. Sustavna analiza tek slijedi. Nakon toga najvjerojatnije će postati dio postava Arheološkog muzeja Istre. (HRT)

Videoprilog:
https://magazin.hrt.hr/znanost-tehnologija/


Foto: HRT