festival

Prvi Međunarodni festival analogne vektorske grafike u Zagrebu


vrijeme: 01.10.2018. - 07.10.2018.
mjesto: Zagreb / Ljubljana

'Vector Hack', prvi Međunarodni festival analogne vektorske grafike, okupit će od 1. do 4. listopada u Zagrebu te od 5. do 7. listopada u Ljubljani, međunarodne i hrvatske umjetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere.
 

Festival su pokrenuli dugogodišnji suradnici, nagrađivani hrvatski multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif i Derek Holzer, američki umjetnik koji se podjednako bavi zvukom, slikom, izradom glazbenih instrumenata i istraživanjem.

 

U Zagrebu će se okupiti dvadesetak istraživača, developera, umjetnika i zaljubljenika u vektorski grafiku koji će u Zagrebu razmijeniti dosadašnja znanja i iskustva. Tijekom dana održavat će se predavanja, razgovori, okrugli stolovi, prezentacije softverskih alata, a navečer audiovizualni nastupi. 

 

Vektorska grafika, grafička tehnika u kojoj se slika ostvaruje elektronskom linijom – vektorom na katodnoj cijevi osciloskopa, koristila se u znanosti i industriji od četrdesetih godina, a šira upotreba u umjetnosti i zabavi uslijedila je nekoliko godina kasnije.

 

"U posljednje vrijeme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, prvenstveno zbog specifične teksture slike, neposrednosti proizvodnog procesa, prirodne povezanosti slike i zvuka te neovisnosti od bilo kakvih čvrstih tehničkih standarda", ističe se u najavi festivala.

 

"Današnji trenutak u razvoju alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rješenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umjetničkih praksi te daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u suvremenim umjetničkim praksama i kreativnim zanimanjima", dodaje se.

 

Među njima su i već svjetski etablirani umjetnici, poput Roberta Henkea, jednog od autora glazbenog softverskog programa Ableton Live koji je redefinirao način na koji se danas stvara i izvodi elektronska glazba, nagrađivanog nizozemskog umjetnika Joosta Rekvelda koji se bavi svjetlosnim instalacijama i eksperimentalnim filmom, Jerobeama Fendersona – autora audiovizualnog projekta Oscilloscope Music i vinilnog izdanja koje istovremeno svira glazbu i prikazuje animacije na osciloskopu.

 

Bit će tu predstavnice mlađeg naraštaja hrvatskih  umjetnica koje se na inventivan način bave slikom i zvukom – Hrvoslave Brkušić i Vande Kreutz, te sveučilišni profesori, profesionalni programeri, entuzijasti i mlađi umjetnici.

 

Festival nastaje u organizaciji Radiona.org/Zagreb Makerspacea i Ljudmile iz Ljubljane - u Zagrebu će se održati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a u Ljubljani u Kulturnom centru osmo/za.

 

Ulaz na sve za javnost otvorene programe je slobodan. (Hina)

 

(R.P.B., 07.09.2018)