izložba

Izložba fotografija 'Kina i Tibet – povijest jednog susreta'


vrijeme: 04.09.2018. - 21.09.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimira Horvata, Trg žrtava fašizma 14

U utorak, 4. rujna, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija  Damira Kavčića pod nazivom 'Kina i Tibet – povijest jednog susreta'.
 

Na izložbi autor izlaže 76 fotografija velikog formata koje je snimio na putovanju po dalekim egzotičnim krajevima Kine i Tibeta. Tijekom sedamnaest dana i više od 10 000 prijeđenih kilometara po kineskom teritoriju, autor je snimio preko 2000 fotografija. Nimalo lakim procesom selekcije odabrane su fotografije koje predstavljaju povijest njegovog susreta s različitim aspektima povijesne i moderne Kine.


Izložene fotografije podijeljene su u četiri tematske cjeline. Prva prezentirana spomenike kineske kulture nastalih u rasponu od dvije tisuće godina: od 8000 realističnih vojnika od terakote pokopanih 210 godina pr. n. e. u mauzoleju cara kod grada Xi'ana do Zabranjenog grada u Pekingu gdje se petstogodišnji život te građevine kao carske palače prekida 1912. godine abdikacijom posljednjeg kineskog cara.  U ovoj tematskoj cjelini autor donosi i prizore Kineskog zida te Nebeskog hrama.


Druga tematska cjelina pokriva vrtove i hramove snimljene u gradovima Hangzhou i Suzhou.


Treća cjelina je moderna Kina – velegrad Shanghai, najveći kineski grad s populacijom od 25 milijuna stanovnika. Posjetitelji izložbe mogu uživati u vizurama grada snimljenih s nebodera Shanghai Tower visokog 632 metra i noćnoj vizuri grada snimljenoj s plovidbe po rijeci Huangpu.


Četvrta tema je priroda Tibeta i grad Lhasa. Fotografije prikazuju grandioznu prirodu, grad Lhasu, samostan Sera i palaču Potala, nekadašnje sjedište Dalaj Lame.


Autor Damir Kavčić fotografijom se bavi od 2014. godine. Temeljno fotografsko obrazovanje stekao je u zagrebačkoj Školi fotografije Fotonaut. U fotografiji ga najvise zanima priroda i povijesna arhitektura.


Organizatori izložbe: Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut u suradnji s Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i Zagrebačkim foto kino savezom (ZFKS).


Izložba ostaje otvorena do 21. rujna 2018. godine.

 

(R.P.B., 03.09.2018)