Preskočite na glavni sadržaj

MUO: Virtualni razgled aktualne izložbe "Protreseni MUO"

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) omogućio je posjetiteljima da online uđu u 3D prostor muzeja i razgledaju aktualnu izložbu "Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. - 2020.", koja je produžena do 17. veljače.
vrijeme: 29.01.2021.
url: http://www.muo.hr

MUO je obljetničku godinu počeo s velikim planovima i u nepuna prva tri mjeseca već imao niz događanja, među ostalim, predstavili su novi vizualni identitet i postav, novi smjer u radu te slogan "See Art where others don’t“.

Sve aktivnosti u proljeće su prekinuli pandemija i potres koji je 'protresao'  i Muzej, nakon čega je uslijedilla evakuacija predmeta i sanacija velike štete.

Umjetnine su spremljene na sigurno, uklonjeno je stotinjak tona građevinske šute, učvršćeni su oštećeni svodovi i glavno stubište, zatvoreno je sedam ogromnih i dvadesetak manjih rupa na krovu, pokriveni su krovovi, uklonjeni ostaci srušenih dimnjaka i osposobljeno je nužno potrebno grijanje.

Poduzete su se mjere, kažu iz Muzeja, pokazale presudnima u potresima 28. i 29.  prosinca kada u cijelom Muzeju, unatoč vrlo jakim udarima, nije nastala nikakva nova šteta.

VIšestruko povećanje pratitelja na društvenim mrežama

Komunikacija s publikom nastavljena je putem online kanala, društvenih mreža, muzejske web stranice i klasičnih medija pa je Muzej, kako su izvijestili, zabilježio višestruko povećanje broja pratitelja na društvenim mrežama te iznimno velik porast medijskog interesa.

Muzej se u rujnu djelomično  ipak otvorio za javnost, prilagodio novim okolnostima i realizirao nekoliko izložbi, te sudjelovao u brojnim vanjskim događanjima i projektima.

Iako je bio zatvoren za javnost više od 200 dana na kraju godine zabilježio je više od 20 ostvarenih izložbi, projekata i partnerstva, te više od 20 tisuća posjetitelja, što je pad od 75 posto.

"Velik je to uspjeh i svakako iznad očekivanja u godini koja je na svim razinama bilježila pad i stagnaciju te je to ujedno potvrda naše ustrajnosti, volje i želje da i dalje čuvamo, štitimo i prezentiramo našu baštinu", poručuju iz MUO.

MUO ne sudjeluje u ovogodišnjoj Noći muzeja, no kontinuirano je prisutan u virtualnom svijetu. Još se 2016. uz bok najvećim svjetskim muzejima pridružio velikom međunarodnom Google-ovom projektu Google Cultural Institute u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture čija 360 View tehnologija omogućuje virtualni razgled svjetskih muzeja i galerija. (Hina)