Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o obnovi Palače šećerane

Fotoklub Rijeka, tj. Galerija Principij priređuje izložbu dokumentarnih fotografija koje prate uređenje i preuređenje Palače šećerane u Muzej grada Rijeke. 
vrijeme: 29.01.2021.
url: http://fotoklubrijeka.hr/

FOTODOKUMENTACIJA OBNOVE PALAČE ŠEĆERANE
Autor fotografija: Marija Lazanja Dušević
Kustos izložbe: Borislav Božić

Mijena kao proces evolucije

Ova izložba niz je fotografija koje svjedoče mijenu jednoga industrijskog objekta u instituciju kulture. Radi se o Palači šećerane, tj. o dijelu bivše tvornice Rikard Benčić koji je od njena raspada zjapio prazan i, štoviše, bio ruglo toga dijela grada. Odlučeno je da će taj cijeli prostor bivše tvornice biti kvart kulture i  dosad je tu već zaživio riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, intenzivno se uređuje  Dječja kuća i Gradska knjižnica, a završen je i  Muzej grada Rijeke o kojem  je ova fotografska priča,  odnosno fotografski esej o uređenju i preuređenju Upravne zgrade Palače šećerane u Muzej grada Rijeke.

Sve faze rada i preuređenja fotografski bilježi  Marija Lazanja Dušević, viša kustosica i dokumentaristica muzeja. Premda joj je fotografiranje, tj. dokumentiranje događaja u muzeju  dio njenog profesionalnog posla koji bi se mogao i definirati kao hladni, formalni administrativni rad, ona tom poslu pristupa s najvećom razinom strasti koju nose samo istinski kreativci.

Prateći svakodnevno i fizičku i duhovnu mijenu povijesnog prostora, Marija je napravila na tisuće fotografija.  Na ovoj izložbi ih je samo šezdeset i to je  sasvim dovoljno da steknemo osnovni doživljaj ove važne preobrazbe. (Borislav Božić, prof.)

otvorenje izložbe u petak, 29. siječnja  u 18 sati u Galeriji Principij koje će biti organizirano po svim epidemiološkim mjerama. S obzirom na prostorne mogućnosti,  posjetitelji će ulaziti u galeriju po redu dolaska. Svi posjetitelji, koji budu čekali red za ulazak, moći će pratiti videoprojekcije o Palači šećerane i o aktivnostima Fotokluba Rijeka ispred ulaza u galeriju.

29.1.21.
18:00  -  otvorenje izložbe
19:00  -  videoprojekcija  o Palači šećerane;  snimljeno predavanje  Ervina Dubrovića u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka od 19. 4. 2019., (autorica videoprojekcije Ingrid Jerković)
20:00 -  videoprojekcija o aktivnostima Kluba u 2020.   (autorica Ingrid Jerković)