festival

9. MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe


vrijeme: 30.08.2018. - 09.09.2018.
mjesto: Split

Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 30. kolovoza do 9. rujna već tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Gotičke dvorane Muzeja grada Splita u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.
Umjetnički voditelji festivala su Josip Dragnić i Jaroslav Sadovyy. 

Ovogodišnji glazbeni program donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.
Otvorenje festivala održat će se u četvrtak 30.08. 2018. godine s početkom u 20.00 sati, u Svečanoj dvorani Papalićeve palače Muzeja grada Splita.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora.
Festivalski ansambl – MAG ansambl, opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.
I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba.
Posebna misija MAGfestivala je omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnje djelovanje. Tako će nam se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.
Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna,  sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet. Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala te će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava. Svi koncerti počinju u 20 sati.

Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te 120 kn za sve koncerte. Karte se mogu rezervirati i  kupiti na recepciji Muzeja grada Splita, kontakt telefon 021/ 360 – 171.

Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.
  
Program (pdf, 2.1 MiB) ⇒

(D.H.F., 27.08.2018)

Tagovi: magfestival