izložba

Izložba 'Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju'


vrijeme: 23.08.2018. - 03.09.2018.
mjesto: Etnografski muzej, Zagreb

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 23. kolovoza u 18 sati, otvara se izložba 'Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju' koja će se moći razgledati do 3. rujna. Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, 'Erdelezi', koji se proslavlja u periodu od 2. do 9. svibnja.

Romi poznaju dva godišnja doba. Hladno zimsko doba nazivaju „ivend“ i toplo ljetno koje nazivaju „nilaj“. Upravo ovaj blagdan Romima predstavlja početak toplog dijela godine što obilježavaju brojnim običajima vezanim uz njega.

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada je ona bila izvođena na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko „khelibe“ (vrsta kola „ora“) nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je učestvovala cijela zajednica. Na dan 5. svibnja plesalo se na mjestu zvanom Šutalo Pani (Kisela Voda), 7. i 8. svibnja i na drugim javnim prostorima skopskih zajednica Topaana i Šuto Orizari, a 9. svibnja na brežuljku Topaane.

Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.

Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.

Republika Makedonija je 2011. g., a UNESCO 2017. g. proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Izložba „Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“ dio je projekta „ Đurđevdan / Erdelezi Roma iz Šuto Ozairija i Čaira“ koji je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Makedonije, u skladu s Nacionalnim programom za 2018. godinu

Impressum:
Autorica: Elsie Ivancich Dunin
Koncepcija izložbe: Elsie Ivancich Dunin, Daniel Petrovski
Kustosica izložbe: Danijela Križanec-Beganović
Filmovi: Daniel Petrovski
 https://www.facebook.com/Etnografski-muzej-Zagreb-187772614660713/


(D.H.F., 20.08.2018)