projekcija

Premijera dokumentarnog filma 'Dužijanca'


vrijeme: 17.08.2018.
mjesto: Zagreb, MSU

U povodu manifestacije 'Dužijanca u Zagrebu' Udruga bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca' upriličit će premijerno prikazivanje dokumentarnog filma 'Dužijanca', redatelja Branka Ištvančića, koje će se održati u petak, 17. kolovoza 2018. u prostoru kino dvorane u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan. 

Dužijanca kao manifestacija i duhovno-religiozni događaj, slavi se u Subotici kao slavlje zahvale Bogu za završetak žetve i kao pohvala čovjeku i njegovu radu. Različitim sadržajima Dužijance čuvamo tradiciju i očitujemo ljepotu običaja bunjevačkih Hrvata. Dužijanca ima veliki i povijesni značaj za nacionalni identitet bačkih Hrvata i ima stoljetnu tradiciju održavanja.

Dokumentarni film “Dužijanca” u režiji Branka Ištvančića, tijekom 2017. godine, snimala je ekipa HRT-a u Subotici, i to sve događaje počevši od Blagoslova žita, Takmičenja risara i centralne proslave Dužijance. Film u trajanju 55 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.

Za bačke Hrvate Bunjevce dužijanca, žetvena svečanost, ima veliku važnost, gotovo i veću od same žetve i njezina uroda. I druga bunjevačka mjesta u Bačkoj imaju svoje, lokalne dužijance, no ipak, najsvečanija je ona koja se uoči blagdana Gospojine, Velike Gospe, sredinom kolovoza, održava u Subotici. U filmu o dužijanci upoznat ćemo već 50 godina postojeće natjecanje risara, kosaca žita, kao i njegovog učestalog pobjednika, prema kojem je na središnjem trgu u Subotici napravljen i spomenik. Vidjet ćemo i kakve su sve obveze tijekom prošlosti imale središnje osobe ove priredbe - bandašice i bandaši - a kakve imaju danas, te što im znače njihove uloge.

Redatelj: Branko Ištvančić
Scenaristi: Branko Ištvančić, Aleksej Pavlovsky
Glavni snimatelj: Ivan Kovač
Montažer: Filip Karabelj
Autor glazbe: Pere Ištvančić
Urednik i autor teksta u filmu: Aleksej Pavlovsky
 
https://www.facebook.com/Dužijanca-1583435021912432/ 
(D.H.F., 16.08.2018)