Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Kataloga uređaja Zbirke Kraker

Predstavljanje Kataloga uređaja Zbirke Kraker održat će se u ponedjeljak, 21. rujna, u 19 sati, u Holandskoj kući u Sisku.
vrijeme: 21.09.2020. 19 h
mjesto: Sisak; Holandska kuća
url: https://muzej-sisak.hr/

Jedan od najpoznatijih sisačkih i hrvatskih kolekcionara starih radio aparata, gramofona i gramofonskih ploča Velimir Kraker tijekom dugoga niza godina prikupio je impresivnu zbirku navedenih uređaja i mehaničkih nosača zvučnih zapisa. Zbirku je predao sisačkome Gradskom muzeju slijedeći filozofiju da takva zbirka treba biti otvorena javnosti i kao takva trajni spomenik ljudskoga napretka kroz usavršavanje tehnologije i industrijskoga dizajna, ali i svojevrsno svjedočanstvo o popularnoj kulturi prošlih vremena. Kraker je svojim radom nastojao ne samo obnoviti uređaje iz vlastite zbirke u smislu vraćanja njihovoga vanjskog izgleda što vjernije originalu, već i njihovu originalnu funkciju osiguranjem tehničke ispravnosti.
 
Uređaji Zbirke Kraker svoj su trajni smještaj našli u Info-centru industrijske baštine - Holandska kuća te se tamo mogu pogledati, a katalog osim što će predstaviti uređaje daje i pregled razvoja prenositelja zvuka od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina.