izložba

Izložba Gorana Škofića 'Interspace' u Poreču


vrijeme: 13.08.2018. - 01.09.2018.
mjesto: Poreč, galerija Zuccato, Decumanus 34

U ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. u 21 sat, u porečkoj galeriji Zuccato otvara se izložba pod nazivom 'Interspace' umjetnika Gorana Škofića, koja će se moći razgledati do 1. rujna.

Multimedijalni umjetnik Goran Škofić izložbom Interspace predstavlja prepoznate videoradove, videoperformanse, fotografije i site-specific videoinstalacije hvaljene od kritike i od javnosti.

Izložbom se prikazuju posebno odabrani radovi iz cjelokupnog opusa umjetnika te tako  izložbu čine svojevrsnom retrospektivom ovog umjetnika. Radove povezuje dijalog instalacija s izložbenim prostorom i korištenje istog kao ključnog elementa djela u kojima je zamagljena granica stvarnosti i umjetničkog rada.

Dok je izložbama poput Interruptions/Prekidi u središtu umjetničkog istraživanja bilo postavljeno multiplicirano tijelo (umjetnika) kao medij digitalne manipulacije slike, ali i manipulacije autoreferencijalnim sadržajem i prezentacijom društvenog tijela, ova izložba posebno se posvećuje odnosu tijela, umjetničkog djela i prostora u kojemu su izložena. Sve radove također povezuju i tehnički i estetski visoko kvalitetni prikazi izvedbe/situacije, ali i minimalistička i pročišćena narativna struktura te autonomija zvuka rada, koja kao zvučna skulptura ispunjava prostor.

Težnja prema pomicanju granica (nad)realnosti pomoću suptilne manipulacije medijem, autoironiji, humoru, isticanju apsurda svakodnevice i kritičkog komentara društva također se javljaju u opusu umjetnika. U nizu tih postupaka realiziranih na semantičkoj razini djela ili u njihovoj medijskoj i fizičkoj pojavnosti, s jedne strane, kontinuirano se tijekom godina djelovanja odvijaju prekidi: suptilni tehnički prekidi u loopovima instalacija, razlomljena linija (auto)ironijskih te apsurdnih narativa radova, lom između društvene/kolektivne stvarnosti i individualnog iskustva umjetnika, rascjep između različitih razina realnosti (virtualne prikazanog lika, izložbene realnosti rada i stvarnosti u kojoj se nalazi promatrač) ili diskontinuitet ponavljanih stanja koje izvodi lik umjetnika i koji jedino u prekidima pronalazi mir i odmak od apsurdnog ponavljanja radnje. S druge strane, to je kontinuirani dijalog umjetnika, posjetitelja, djela i izložbenog prostora kojeg Goran Škofić mijenja, inkorporira i preobražava kroz svoje radove. Komunikacija može uspjeti samo i upravo ako posjetitelj prepoznaje elemente prostora oko sebe u umjetničkim instalacijama i polako traži i prepoznaje suptilne manipulacije. Cjelokupna izložba funkcionira tako kao jedinstvena umjetnička instalacija u kojoj manipulacija medijem, razinama stvarnosti i prikazom ljudskog tijela pruža uvijek iznova novo iskustvo. (Patricija Počanić) 
 


Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 do 22.00.


 

(D.H.F., 08.08.2018)

Tagovi: goran škofić