" />
projekcija

Klasici 21. stoljeća za Motovunsko zagrijavanje na Tuškancu


vrijeme: 17.07.2018. - 19.07.2018.
mjesto: Zagreb; Ljetna pozornica Tuškanac

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 17. do 19. srpnja, u 21,30 sati, program Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća prikazuju se tri filma u nastavku ciklusa predstavljanja najvažnijih redatelja ovog stoljeća, započetog u svibnju u Laubi. Nova tri imena u svojevrsnom vodiču suvremenog filma su Andrea Arnold, Yorgos Lanthimos i Ruben Östlund.

 

Baveći se sudbinama izgubljenih generacija u uvjetima ekonomske besperspektivnosti, Andrea Arnold na najfiniji način nastavlja tradiciju britanskog socijalnog filma. Najbolji primjer za to je American Honey, veliki art hit s nagradom žirija u Cannesu, svojevrsni film ceste o mladima koji putuju Amerikom i prodaju časopise uz mnogo seksa, droge, alkohola i zabave. Na Tuškancu je 17. srpnja na rasporedu njezin film Crvena cesta iz 2006., priča o opsesiji jedne žene ili, kako kaže jedna kritika, film o ružnim likovima koji se na sve moguće ružne načine pokušavaju dočepati bilo čega lijepog.

 

Najistaknutiji predstavnik grčkog novog vala, Yorgos Lanthimos, trenutačno je i jedno od značajnijih umjetničkih imena svoje zemlje, čije nadrealne drame s dozom crnog humora uspoređuju s Buñuelovim djelima. Njegov treći film, Alpe, koji je u programu Motovunskog zagrijavanja 18. srpnja, nastao je 2011., a govori o skupini ljudi koji pod strogim režimom tvrtke za koju rade zamjenjuju obiteljima njihove umrle, preuzimajući njihov lik i karakter.

 

Posljednji film u Motovunskom zagrijavanju, 19. srpnja, je Igra ovogodišnjeg Mavericka Motovuna i gosta festivala, Rubena Östlunda. Jedan od trenutačno najznačajnijih europskih redatelja u svojim filmovima donosi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema drugom i drukčijem te ispituje naličje naizgled idealnih skandinavskih društava, koja su često na klimavim nogama političke korektnosti i poslušnosti prema normama. U filmu Igra iz 2011. kroz primjer istinitog slučaja dječje bande u Göteborgu koja sustavno zlostavlja i pljačka vršnjake, prikazao je nevjerojatno ljudsko obilježje podložnosti grupnom nasilju.

 

Motovun film festival održava se od 24. do 28. srpnja.

 

Izvor: HAVC

 

(R.P.B., 17.07.2018)