izložba

U Tehničkom muzeju otvorena izložba 'Teslin Svjetski sistem'


vrijeme: 11.07.2018. - 30.10.2018.
mjesto: Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba 'Teslin Svjetski sistem' autorice Zorice Civrić Flores, savjetnice u beogradskom Muzeju nauke i tehnike u Srbiji, posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prijenosa energije, otvorena je u srijedu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Riječ je o gostujućoj izložbi, a postavljena je u prigodi manifestacije 'Tesla & Friends'.

Izložba kronološki prati Tesline eksperimente, eksperimente drugih znanstvenika koji su prethodili Teslinim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, u nastojanju da objasni Teslin doprinos na polju bežičnog prijenosa.

Uspoređuje i sve što je Tesla predvidio da bi se bežičnim prijenosom moglo učiniti, za što ga koristiti i kako ga ostvariti te, s druge strane, tehnologiju kojom su se Tesline vizije danas ostvarile i otkrića koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prijenosa: od radio-detektora preko integriranih krugova do mikroprocesora.

Nikola Tesla je u razdoblju od 1901. do 1906.  u laboratoriju na Long Islandu razvijao sustav utemeljen na svojim izumima, kojeg je nazvao "Svjetski sustav bežičnog prijenosa". Tehničke mogućnosti tog sustava na početku 20. stoljeća postojale su samo kao znanstvena vizija.

Svoj sustav Tesla je zasnovao na korištenju stojnih valova Zemlje. Danas se on temelji na žičnom i na bežičnom prijenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. stoljeća Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

Godine 1904., u nastojanju da objasni mogućnosti "Svjetskog sustava", u novinama je izašla brošura koja je prozvana "Upečatljivi Teslin manifest" u kojoj Tesla u 12 točaka objašnjava mogućnosti novog sustava.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustriraju razvoj informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

Organizatori izložbe su Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i beogradski Muzej nauke i tehnike iz Srbije.

Postavljanje izložbe i tiskanje kataloga omogućili su Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport  Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Izložba je otvorena do kraja listopada. (Hina)
 

(D.H.F., 13.07.2018)

Tagovi: nikola tesla