koncert

Koncert glasovitoga tenora Joséa Cure 10. srpnja u finalu festivala Zagreb Classic


vrijeme: 10.07.2018.
mjesto: Zagreb, Trg kralja Tomislava

Glasoviti argentinski tenor i svestrani umjetnik José Cura gost je ovogodišnjega festivala Zagreb Classic i u njegovu finalu održat će koncert 10. srpnja na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava uz hrvatsku opernu divu Evelin Novak, u pratnji Festivalskoga orkestra i pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova. 

Koncertom, koji će publici ponuditi neke od od najljepših stranica operne glazbe, obilježit će se i 162 godine od rođenja znanstvenoga genija Nikole Tesle, rođena na taj dan u Smiljanu davne 1856.

Taj koncert jedan je od povoda druženja umjetnika s medijima u Umjetničkom paviljonu 9. srpnja koje će početi u 14 sati, a drugi povod je otvorenje izložbe umjetničkih fotografija Joséa Cure pod nazivom "JOSÉ CURA - Život objektivom slavnog tenora" koja je biti otvorena 9. srpnja u Umjetničkom paviljonu, gdje će se moći razgledati do 15. srpnja.

Maestro Cura svestrani je umjetnik čije raznolike aktivnosti sežu od pjevanja na opernoj sceni do režije i dirigiranja, a zagrebačko gostovanje prilika je da zagrebačka publika upozna i njegov fotografski rad, i to u sklopu proslave 120. obljetnice Umjetničkoga paviljona.

Kako je istaknuto u najavi, znajući kako je maestro Cura veliki zaljubljenik umjetničke fotografije, ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić pozvala ga je da održi samostalnu fotografsku izložbu u Paviljonu. Fotografa Curu pak, navedeno je, zanima svakidašnji život 'običnog' čovjeka pa koristi medij fotografije kako bi zabilježio sadašnji trenutak.

Argentinac José Cura, trenutačno je jedan od najpoznatijih tenora u svijetu, školovao se kao dirigent u rodnoj Argentini, a istovremeno se bavi pjevanjem, režijom, scenografijom i fotografijom. Nakon dirigentskih početaka u teatru Colon u Buenos Airesu, pjevanje je usavršavao u Italiji, u koju se i seli s obitelji početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Debitirao je u Veroni 1993. a već je 1997. nastupio u milanskoj Scali. Nakon prve uloge Otela, koju je otpjevao u torinskom Teatro Regio, što je izravno prenosio RAI, njegova karijera krenula je strelovitim usponom. Otada je nastupao na svim važnijim svjetskim pozornicama i postao međunarodna operna zvijezda.

Uz maestra Curu, na druženju u Umjetničkom paviljonu bit će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. (Hina)
 

(D.H.F., 09.07.2018)