Preskočite na glavni sadržaj

Izlaganje i razgovor 'Prošireni film: Umwertung aller Werte'

Izlaganje i razgovor dr.sc. Marijane Vejvode i gostiju naziva 'Prošireni film: Umwertung aller Werte' održat će se u petak, 21. kolovoza, u 19,30 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
vrijeme: 21.08.2020. 19,30 h
mjesto: Rijeka; MMSU, Krešimirova 26c
url: https://mmsu.hr
Razgovor se nadovezuje na temu Novi svijet ili nikakav svijet (Sjećanje na jednu civilizaciju) kojom se bavila istoimena izložba održana u Malom salonu 1973. godine, a sastavni je dio izložbe Art / Rat/ Tranzicija otvorene krajem srpnja.

 

Nastavak je to izlaganja/razgovora iz 1973., prekinutog zbog hitnog uspostavljanja "globalnog korporacijskog sistema" (novog svjetskog poretka). Kako je "korporacijski sistem" globalno uspostavljen, sada imamo vremena nastaviti razgovor na temu Novi svijet ili nikakav svijet (Sjećanje na jednu civilizaciju) iz 1973. godine.

 

Ulomak iz knjige Gene Youngblood-a, Expanded Cinema, (Prošireni film), 1973.: "Masovna publika (koju je korporacijski sistem, socijalnim inženjeringom kreirao, za svoje potrebe (op.ur.) inzistira na zabavi, a ne umjetnosti, da bi pobjegla od neprirodnog načina života u kojem unutarnja zbiljnost nije kompatibilna s izvanjskom. Sloboda je, kaže Brown, spajanje, povezivanje. Život postaje umjetnost kada ne postoji razlika između onoga što jesmo i onoga što činimo. Umjetnost je sinergetički pokušaj zatvaranja rascjepa između onoga što jest i onoga što treba biti. Jacob Bronowski sugerira da "trebamo djelovati na takav način da ono što je istinito može biti, kao takvo, i provjereno"."

 

Sudionici razgovora uz dr.sc. Marijana Vejvodu:

Damir Božić Pišta, mitološki aspekt problema

Mirko Brizgala, kozmološki aspekt

Vanesa Aničić, generacijski aspekt

Zoran Mrša, tehnološko-futuristički aspekt