" />
izložba

Izložba u Etnografskom muzeju povodom Međunarodne smotre folklora


vrijeme: 05.07.2018. - 05.08.2018.
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14

Izložbom 'Tragovima zavičaja, koracima nezaborava' Etnografski muzej nastavlja dugogodišnju uspješnu suradnju sa zagrebačkom Međunarodnom smotrom folklora, čiji je ovogodišnji tematski program pod nazivom Baština i migracije posvećen skupinama koje u novoj sredini izvode folklorne tradicije zavičaja neovisno o razdoblju u kojem su ga napustile.


Migracije većih zajednica i pojedinaca tijekom 20. st. bile su uzrokovane ratnim zbivanjima, državnim kolonizatorskim mjerama, agrarnom reformom i drugim ekonomskim i osobnim razlozima.

Izložba obuhvaća studije primjera zavičajnih folklornih skupina i pojedinaca – Hrvata iz istočnoga Srijema (Gibarac, Kukujevci) te Bosne i Hercegovine (Bosanska Posavina, Kraljeva Sutjeska) koje djeluju u različitim dijelovima Hrvatske i u gradu Zagrebu. Osim narodnih nošnji koje su kao simbole kulturnoga identiteta ponijeli iz zavičaja, ili izradili u novim životnim okolnostima, na izložbi su prikazani različiti osobni predmeti, uspomene koje pojedince i obitelji sjećaju na stari kraj.

Postav je realiziran u suradnji s KUD-om „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, Posavskim zavičajnim klubom „Derventsko kolo“ i Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba.

Baština i migracije –Tragovima zavičaja, koracima nezaborava
5. srpnja – 5. kolovoza 2018.
Autorica: Katarina Bušić
Suradnici na izložbi: Miro Tomić, Ana Zeba

(R.P.B., 04.07.2018)