Preskočite na glavni sadržaj

11. MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe

Jedanaesti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita, održava se u Splitu od 27. kolovoza do 5. rujna 2020. 
vrijeme: 27.08.2020.
mjesto: Split
url: http://www.udrugamag.com/

Kroz jedanaestogodišnju povijest festival se iz godine u godinu razvijao i uživao sve veću potporu nadležnih institucija i publike te je stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tijekom deset godina, na MAGfestivalu nastupilo je preko 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 9000 posjetitelja.

MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela, kojeg Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 39 europskih zemalja koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

Ovogodišnji glazbeni program jedanaestog MAGfestivala donosi pet vrhunskih koncerata komorne glazbe na kojima će redom nastupiti:
  • Festivalski MAGansambl (četvrtak, 27. kolovoza u 20:00, Muzej grada Splita)
  • Hrvatski gudački kvartet (subota, 29. kolovoza u 20:00, Muzej grada Splita)
  • Splitski gitaristički kvartet (ponedjeljak, 31. kolovoza u 19:30, Vestibul) - Odgođeno!
  • Milanski kvartet saksofona (četvrtak, 03. rujna u 20:00, Muzej grada Splita)
  • Lauros trio (subota, 05. rujna u 20:00, Muzej grada Splita)
I ove godine, na koncertima će biti izvedena brojna djela hrvatskih skladatelja, a publika će imati priliku slušati i jedan koncert na otvorenom.
Festival će otvoriti MAGansambl, sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju. Mladi glazbenici će izvesti atraktivan i rijetko izvođen program skladatelja: C. Ph. E. Bacha, L. van Beethovena, B. Vlaheka i M. de Falla.
Hrvatski gudački kvartet, jedan od ponajboljih hrvatskih gudačkih sastava izvest će gudačke kvartet L. van Beethovena i S. Šuleka. Hrvatski gudački kvartet (Martin Draušnik, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Zita Varga) uz već spomenuti MAGansambl, obilježit će 250. godišnjicu rođenja velikog skladatelja L. van Beethovena svirajući njegov Gudački kvartet u D-duru, Op. 18, br. 3.  
Posebna atrakcija ovogodišnjeg MAGfestivala će biti obljetnički koncert Splitskog gitarističkog kvarteta u Vestibulu. Kvartet u stastavu: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević će izvesti pomno odabrani program sastavljen djelima Cl. Debussy, A. Dvořáka i C. Machadoa, V. Sunka, I. Božičevića i G. Tudora u jedinstvenom prostoru Vestibula obilježit će desetu godišnjicu osnutka i uspješnog djelovanja.
I u ovim delikatnim vremenima, MAGfestival ne gubi svoj međunarodni karakter te u Split dovodi renomirani Milanski kvartet saksofona. Talijanski saksofonisti (Damiano Grandesso Stefano Papa, Massimiliano Girardi i Livia Ferrara) će splitskoj publici podariti atraktivan program sastavljen od talijanskih skladatelja: G. F. Malipiera, D. Scarlattija, G. Puccinija i G. Verdija.
Koncert je realiziran u suradnji s MiBACT (Ministero per i Beni e le Attività Culturali) i SIAE (Società Italiana degli Autori ed Editori), u sklopu projekta "Per Chi Crea".
Za kraj nas očekuj romantičarski koncert novoosnovanog tria Laurus u sastavu: Metoda Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir). Na programu će izvesti Tria za flautu, violončelo i klavir Carl Marie von Weber i Felixa Mendelssohna.


www.magfestivalsplit.com

www.facebook.com/MAGfestivalSplit
www.instagram.com/MAGfestivalSplit