koncert

Orguljaški koncert Božidara Ljubenka


vrijeme: 24.06.2018.
mjesto: Zagrebačka katedrala

U nedjelju 24. lipnja 2018., u Zagrebačkoj katedrali u sklopu ciklusa 'Zvuci orgulja zagrebačke katedrale' nastupiti će orguljaš Božidar Ljubenko. Početak koncerta je u 17 sati.

Program:


J. S. Bach:     Koncert u a-molu
                       1. Maestoso
                       2. Adagio
                       3. Allegro

J. S. Bach:     Nun komm der Heiden Heiland
F. Dugan:       Tokata u g-molu
G. Tartini:       Largo
M. Grđan:       Tokata u d-molu


Božidar Ljubenko (Zagreb,1984.) nakon završene srednje škole upisuje Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje 2008. godine postiže naslov profesor crkvene glazbe. Kroz studij prolazi zabilježen kao najbolji student na svakoj godini,što je u konačnici okrunjeno nagradom za najbolji diplomski rad koji je ostvaren pod vodstvom katedralne orguljašice doc. Hvalimire Bledšnajder. Nakon završenog studija na Institutu,upisuje Muzičku akademiju kao redovan student orgulja u klasi red.prof. Ljerke Očić. Tijekom novog studija sudjeluje na orguljskom natjecanju 2009. godine ( HDGPP )gdje osvaja I. ,a na državnom natjecanju III. nagradu;na komornom natjecanju 2010. godine ( HDGPP ) osvaja II. nagradu.Sudjeluje na tribini „Darko Lukić“ te na mnogim orguljskim festivalima „Petar Nakić“.
2011. godine završava postdiplomski studij te postiže naslov magistar muzike – orgulja. Još kao srednjoškolac postaje orguljaš svoje župe sv.Mirka u Šestinama. Sukladno svom usavršavanju kao crkvenog glazbenika širi se i repertoar župnoga zbora, ali i njihov temeljitiji angažman oko svete glazbe koji svakako počiva na gregorijanskom koralu. Od 2012. godine postaje zborovođa župnog mješovitog pjevačkog zbora. Od 2012. godine postaje vanjski suradnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati gdje do danas  predaje orgulje i crkvenu glazbu. Vodi i uvježbava sjemenišni zbor usmjeravajući ih na na izvor crkvene tradicije. Kao orguljaš surađuje sa Collegiumom pro Musica sacra,a od 2016. godine postaje orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Nikole Tavelića te umjetnički voditelj ciklusa koncerata „Orgulje u Kustošiji“. Kao crkveni glazbenik  sklada i piše obrade za mješovite i muške zborove, što dokazuje i  zvučni nosač  zagrebačkog bogoslovnog okteta gdje su zastupljene njegove skladbe. Trenutno je zaposlen u glazbenoj školi Dugo selo.
 
https://www.facebook.com/ZVUCI-Orgulja-Zagrebačke-Katedrale/

(D.H.F., 20.06.2018)