obavijest

U Zagrebu stripovsko-kazališni performans 'Cankar u stripu', uz 100. obljetnicu smrti Ivana Cankara


vrijeme: 23.05.2018.
mjesto: Zagreb

U povodu 100. obljetnice smrti slovenskog pisca i dramatičara Ivana Cankara, u srijedu je u Slovenskom domu u Zagrebu upriličen stripovsko-kazališni performans 'Cankar u stripu' i postavljena izložba stripovskih ilustracija koje su publici različitih generacija približile crtice iz Cankareva života i njegove priče 'Sluga Jernej i njegovo pravo', 'Moj život' i dramu 'Sluge'.

U performansu su sudjelovali autori stripova: pisac za djecu Andrej Rozman Roza, urednik na radiju i novinar Žiga X Gombač te prevoditelj, reper i stand-up komičar Boštjan Gorenc Pižama.
 
"Sva trojica imaju dobre spisateljske i glumačke sposobnosti", rekao je voditelj projekta Uroš Grilc te dodao da Rozman, Gombač i Pižama, svaki na svoj način, interpretirali Cankarova djela.
 
Stripovske ilustracije djelo su: Tanje Komadine, Igor Šinkovca i Damijana Stepančiča.
 
I dok su autori stripa ostali vjerni Cankarovoj drami "Sluge" na čak 181 stranici stripa "Sluge-kad anđeli klonu", Cankarova djela "Sluga Jernej i njegovo pravo" i "Moj život" dobili su aktualne konotacije u stripovima "Sluga Jernej i pasje pravo" i "Moj lajf".
 
U performansu se moglo čuti da je Ivan Cankar prvi slovenski pisac koji je mogao živjeti od pisanja i druge zanimljivosti iz piščeva života.
 
Grilc je istaknuo kako su, kroz stripovsko-kazališni performans i stripove, željeli probuditi i interes za čitanje Cankara i čitanje stripova.
 
"Namjera nam je bila pokazati da je Cankar blizak različitim generacijama i uvijek ponovno zanimljiv", rekao je te dodao da je Ivan Cankar autor kojeg uvijek iznova treba otkrivati.
 
Sjećanje na najvećeg slovenskog pisca, u povodu Cankareve godine, priredili su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.
 
U ime Vijeća autorima je zahvalila Agata Klinar Medaković jer su kroz vrhunsku izvedbu zagrebačkim Slovencima na zanimljiv način približili Ivana Cankara.       
 
 Ivan Cankar (1876. Vrhnika - 1918. Ljubljana) slovenski je pisac, pjesnik i dramatičar, začetnik modernizma u slovenskoj književnosti. Afirmirao je novi način pisanja u kojem prevladavaju svijest o materijalno i socijalno zatiranom narodu i čovječanstvu i čovjekovom unutarnjem svijetu. Autor je više od književnih djela u kojima je najviše pisao o nacionalnim, socijalnim i modernim temama. S pisanjem je počeo još u srednjoj školi, pisao je uglavnom poeziju pod utjecajem pisaca iz razdoblja romantizma.
 
Cankar je bio prvi autor na slovenskom jeziku koji je mogao živjeti isključivo od pisanja. Njegov rad i osobni pogled na svijet su imali veliki utjecaj na tri glavna književna pravca u slovenskoj književnosti između 1918. i 1945. društveni realizam liberalne ljevice i marksističkih autora, ekspresionizam katoličkih autora i avangardizam.  Smatra se ocem modernog slovenskog kazališta. Bio je osobito utjecajan kao dramatičar, a njegov utjecaj se mogao primijetiti kod mnogih slovenskih dramskih pisaca i scenarista.
 
Njegova djela su za vrijeme života bila prevedena na češki, finski, hrvatski, njemački, ruski i srpski, a nakon smrti i na engleski, francuski, talijanski, rumunjski, bugarski, mađarski, poljski, slovački, albanski i turski.
 
Brojni trgovi, ulice, javne zgrade i institucije u Sloveniji su nazvane po Ivanu Cankaru, a njegov lik se od 1994. do 2007.  nalazio na novčanici od 10.000 tolara. (Hina)

(R.P.B., 24.05.2018)

Tagovi: ivan cankar