izložba, predstavljanje

Frankopani u glazbi i gozbi - izložba


vrijeme: 24.05.2018. - 22.06.2018.
mjesto: Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pavla Hatza 6

Arheološki muzej u Zagrebu i Primorsko-goranska županija pozivaju na promociju projekta 'Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana' i otvorenje izložbe 'Frankopani u glazbi i gozbi', 24. svibnja 2018. s početkom u 19 sati u Galeriji AMZ.

Projekt će prezentirati pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, a u okviru prezentacije bit će prikazan animirani film „Upoznajmo Frankopane“ izrađen u okviru projekta. U glazbenom dijelu programa predstavit će se višestruko nagrađivani multiinstrumentalist Zoran Majstorović, koji će na gitari, baroknoj i arapskoj lutnji izvoditi autorsku glazbu skladanu na temu srednjovjekovlja i približiti nam neke od možda manje poznatih aspekata glazbe tog vremena te se dotaknuti kreativne improvizirane glazbe koja je autohtoni dio europskog glazbenog naslijeđa. U izvedbi će mu se pridružiti glazbenici Bojan Skočilić na kontrabasu i Robert Mikuljan na trubi i flugelhornu. Gastronomski dio prezentacije, koji čine zalogaji temeljeni na recepturi iz frankopanskog vremena uz suvremenu interpretaciju, pripremio je vrhunski kuhar Zdravko Tomšić, a bit će predstavljena i torta „Krčka kneginja“ te vina Frankopani 900, posebno proizvedena u povodu obilježavanja 900. godišnjice prvog spomena knezova Krčkih.

U galeriji će biti postavljena izložba plakata koji na ilustrativan način upoznaju posjetitelje s Kulturno-turističkom rutom „Putovima Frankopana“, ali i s tijekom cijeloga projekta. Izložba će biti otvorena do 22. lipnja 2018. godine.
 
PROJEKT „KULTURNO-TURISTIČKA RUTA PUTOVIMA FRANKOPANA“

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt  s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka.
Kulturna ruta obuhvaća 17 kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). Svaki od njih  čuva  poneku  priču o životu Frankopana, njihovoj ljubavi, strasti, zavjerama intrigama, vjeri i moći.

http://www.amz.hr/

(D.H.F., 21.05.2018)

Tagovi: frankopani