izložba

Tomislav Brajnović: Direct Link / Direktna veza


vrijeme: 24.05.2018. - 10.06.2018.
mjesto: Zagreb, MSU galerija

Izložba Tomislava Brajnovića pod nazivom - Direct Link / Direktna veza - otvara se u zagrebačkoj MSU galeriji 24. svibnja 2018. u 20 sati.

Umjetnost je za Tomislava Brajnovića više od istraživanja forme, likovnih sredstava, produkcije i prezentacije djela. Radikalnost umjetničke ideje važnija mu je od radikalnosti umjetničke forme. Njegovi radovi, svjetonazorski, bave se pitanjima etičnosti, društvene pravednosti te su kritička refleksija vremena u kojem živimo. Umjetnost i život prožimaju se bez ostatka. Njegova metodologija je usmjerena na postavljanje pitanja, analizu i kritiku društvenog trenutka, polemiku s pobornicima oprečnih stavova, te nemirenje s uopćenim odgovorima. Raspon tema proteže se od socijalnih, vjerskih, političkih do ekonomskih kontroverzi, a prisutan je u radovima koji nastaju od početaka umjetničkog djelovanja u 90-im, pa do danas.
 
Lako prelazi iz medija u medij, pa se koristi videom, instalacijom, zvukom, performansom, ready-madeom i drugim sredstvima koja u određenom trenutku najbolje služe za prijenos ideja. U novije vrijeme koristi društvene mreže kao medij umjetničkog djelovanja jer pružaju mogućnost brzog širenja informacija i osobnih stavova, te iznošenje mišljenja velikog broja korisnika. Na prvoj većoj samostalnoj izložbi u Zagrebu „Direct Link / Direktna veza“, predstavlja instalacije, dokumentaciju, video radove, FB komentare i tekstove preuzete s interneta u kojima otkriva društvenu nejednakost koja se odražava u neravnopravnoj podjeli bogatstva, moći i utjecaja, manipulaciji i zloporabi napredne tehnologije koja postaje sredstvo kontrole slobodne volje i moguće posljedice takvog djelovanja.
 
Brajnović za naziv izložbe preuzima pojam 'direktna veza' (Direct Link) slovenskog filozofa Slavoja Žižeka. Pojam implicira direktnu povezanost ljudskog mozga i digitalnog prostora. Tehnologija i znanstvena istraživanja donose napredak, a ugradnja implantata zdravstvene dobrobiti. Ono što je prijetnja gubitku autonomije ljudske misli i djelovanja, a u konačnici i slobode, mogućnost je upravljanja ljudskim umom posredovanjem implantiranih čipova i digitalnih veza. Prema Žižeku, za individuu tako nestaje mogućnost odvajanja od vanjskog svijeta i mogućnost povlačenja u svoje unutarnje svjetove, te se nameće pitanje svih pitanja: “Tko će to kontrolirati?” S druge strane, Elon Musk smatra da čovjek već posjeduje odlike kiborga, time što je povezan s digitalnim uređajima, 'oblacima' i prostorom. U najgorem scenariju to može dovesti do ukidanja slobodne volje i prostora slobode te uvođenje cenzure umjetnosti na razini misli i ideje. Stoga Brajnović na izložbi objavljuje manifest o smrti publike kao posljedicu ukidanja umjetnika, publike i umjetnosti.

Kustosica izložbe je Nataša Ivančević, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica.
 
Nakon MSU-a, izložba će se u smanjenom obimu predstaviti u Galeriji umjetnina Split. Kustosica izložbe u Splitu: Jasminka Babić, viša kustosica.
 
Opširnije

 

(D.H.F., 21.05.2018)