izložba

Ignasi Aballi: Exhibition continues


vrijeme: 18.05.2018. - 15.06.2018.
mjesto: Zagreb, MSU

Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Galerijom Kula predstavlja Ignasija Aballija, jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih umjetnika. Izložba se otvara u petak, 18. svibnja u 12 sati u predvorju zagrebačkog MSU-a. 

U predvorju MSU-a umjetnik će na staklene stijene postaviti košuljice sa slajdovima najznačajnijih umjetničkih djela iz povijesti umjetnosti, od prahistorije do danas.

Umjetnik je slajdove postavio na prozorima svog studija gdje su smješteni već više od dvije godine, a sunčeva svjetlost ih preobražava i mijenja izgled samog rada. Nekad se boje mijenjaju, blijede, nekada je fotografija rada gotovo skroz izbrisana. Prikazujući umjetnička djela iz različitih razdoblja, predstavljamo putovanje kroz umjetnikove estetske postavke kojima propitkuje konvencionalne sustave realizacije umjetničkog djela u različitim medijima, te eklektičnoj upotrebi nekonvencionalnih materijala.
Predstavljanjem umjetnika i izložbom u MSU-u, hrvatsku javnost upoznaje s jednim od najvitalnijih suvremenih španjolskih autora, te sa specifičnom kritičko-poetskom interpretacijom života i umjetnosti u današnjem svijetu.

Ignasi Aballi rođen je u Barceloni 1958. godine, gdje je 1981. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost. Aballijeva praksa, razvijena na postavkama konceptualne umjetnosti, refleksija je o zastupljenosti i percepciji medija poput slikarstva, skulpture, fotografije, fikcije, filma i videa. U svom radu, Aballi prisvaja i reorganizira tekstove, slike, materijale i procese, istražuje prisutnost i odsutnost, vidljivo i nevidljivo, transparentnost i njenu suprotnost, a sve kako bi ukazao da je prekomjernost vizualnog sadržaja bez značenja jedno od ključnih obilježja suvremene epohe.
Tijekom posljednjih desetljeća, Ignasi Aballi imao je skupne izložbe diljem svijeta, između ostalog zastupao je Španjolsku na 52.venecijanskom bijenalu (2007), Sydney bijenalu (1998), te održao samostalne izložbe u muzejima kao što su npr. Pinacoteca do Estado, São Paulo (2010), FundacióJoan Miró, Barcelona (2008, 2015), Museu Serralvesin Porto (2006), Ikon Galleryin Birmingham (2006), ZKM u Karlsruheu (2006), MACBA u Barceloni (2005), i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia MNCARS, Madrid (2002, 2015) itd.
Umjetnik će biti u Zagrebu dva dana i dostupan za intervju ili razgovor. /Kustosica: Martina Munivrana

www.msu.hr
 

(D.H.F., 17.05.2018)

Tagovi: Ignasi Aballi