izložba

Izložba 'Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu'


vrijeme: 17.05.2018. - 31.05.2018.
mjesto: Zagreb, Tunel Grič

Izložba 'Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu' predstavlja izbor iz bogatoga stalnog postava Hrvatskog športskog muzeja koji samo što nije službeno otvorio svoja vrata za javnost... Izložba se otvara u Tunelu Grič, 17. svibnja u 20 sati.

Izložena dokumentacija izbor je iz zbirke o povijesti biciklizma u Hrvatskoj, a govori o velikoj popularnosti bicikla u Zagrebu i uspjehu zagrebačkih i hrvatskih biciklista s kraja devetnaestog pa sve do sredine dvadesetog stoljeća. Zagrepčani i ostali posjetitelji moći će vidjeti živopisne fotografije s poznatih biciklističkih utrka, dokumente prvih biciklističkih klubova, medalje, diplome, članske knjižice i mnoge druge predmete koji svjedoče o povijesti bicikla i biciklizma u Zagrebu.

Prvi bicikl u Zagreb donio je Ladislav Beluš 1867. godine, a već 26. lipnja 1885. godine osniva se i Prvo hrvatsko društvo biciklista koje je promoviralo kultiviranu vožnju kroz grad i organizirajući izlete u okolici Zagreba. Ubrzo se osnivaju brojni klubovi u više gradova, a u Zagrebu to su Hrvatski klub biciklista Sokol 1887., Koturaški klub Sloven 1894., Klub biciklista Velocitas 1892. i Zagrebački koturaški klub Orao 1904. godine.

Biciklizam je u Hrvatskoj u drugoj polovini devetnaestog stoljeća bio najrazvijeniji sport. To potvrđuje i podatak da je 29. lipnja 1886. priređena prva biciklistička utrka u Zagrebu na Zrinjevcu, a prva cestovna utrka u Hrvatskoj održana je 1892. godine od Zagreba do Petrinje na kojoj je sudjelovalo dvanaest vozača. Svjedoci razvoja i snage biciklizma su izgrađeni objekti i biciklistička trkališta, a Zagreb ih je krajem devetnaestog stoljeća imao tri. Prvo biciklističko trkalište izgrađeno je 1891. godine na današnjem Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara.

Biciklizam je sportska grana koja je prva u Hrvatskoj osnovala strukovni sportski savez na osnivačkoj sjednici Saveza hrvatskih biciklista održanoj 14. travnja 1894. godine, a iste godine, 1. studenog biciklisti u Zagrebu pokreću i stručni sportski časopis Sport - Glasilo za sve sportske struke.

Biciklisti koji su sudjelovali i osvojili prva mjesta na međunarodnim natjecanjima su Milan Meniga i Franjo Gregl, a između dvaju svjetskih ratova pojavljuju se i ostala imena koja osvajaju prvenstva države. Na Olimpijskim igrama u Parizu sudjeluju trojica biciklista, a hrvatski biciklisti sudjeluju i na cestovnom Svjetskom prvenstvu u Milanu 1926. i na Tour de Franceu 1936. godine. /Izvor: Zdenko Jajčević, „Povijest hrvatskog športa“

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja, radnim danom od 9 do 21 sati, u Tunelu Grič.

https://www.facebook.com/events/213833915883490/


 

(D.H.F., 17.05.2018)