projekcija

Film 'Poezija i revolucija' o studentskim prosvjedima 1971. u MM centru


vrijeme: 17.05.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Film 'Poezija i revolucija' Branka Ivande prikazat će se 17. svibnja u MM centru, u 19,30 sati, u sklopu programa Kratke slike. Nakon projekcije, filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovarat će s autorom o kontekstu nastanka njegova ostvarenja. Ulaz na program je besplatan!

Redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda 1971. godine snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio. No, snimljeni materijal završio je na policiji te ostao zaboravljen trideset godina, sve dok početkom novoga stoljeća nije izvađen iz arhiva i pretvoren u film naziva Poezija i revolucija, a u produkciji Factuma.
 
Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No, Branko Ivanda konačno je dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili.
 
Nakon projekcije filma Poezija i revolucija, 17. svibnja u 19,30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film.
 
Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na stranici MM centra te na Facebooku.
 
Kratke slike kroz četiri programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Runda kratkog, u sklopu koje se prikazuje Poezija i revolucija, posvećena je hrvatskom filmu.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 15.05.2018)