projekcija

Premijera dokumentarnog filma o Jošku Eteroviću


vrijeme: 14.05.2018.
mjesto: Zagreb, MSU, Dvorana Gorgona

Hrvatska radiotelevizija i Muzej suvremene umjetnosti premijerno prikazuju dokumentarni film o umjetniku Jošku Eteroviću u dvorani Gorgona MSU-a, u ponedjeljak, 14. svibnja u 19 sati. 

Film u proizvodnji HRT-a snimljen je na nekoliko lokacija – u Parizu, Rijeci i Splitu. U filmu sudjeluju umjetnik Joško Eterović, likovni kritičari Dominique Narran i Catherine Millet, umjetnikov pariški galerist Daniel Gervis te scenarist i režiser filma Milan Bešlić. Rukovoditelj dokumentarne produkcije HRT-a je Vladimir Brnardić.

O filmu će govoriti Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum.

Joško Eterović istaknuti je predstavnik starije generacije hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, podjednako afirmiran u Hrvatskoj i Francuskoj. Od prve samostalne izložbe u pariškoj Galerie de Beaune, 1970. godine, živi profesionalnim životom slikara između dvije zemlje, razvijajući iznimno bogat, raznovrstan i prepoznatljiv izraz. Njegov umjetnički rad odvijao se kroz različite faze, kroz cikluse koji slijede jedan za drugim u duhu pluralističke estetike vizualnih umjetnosti naše epohe, te u ritmu umjetnikova senzibiliteta i potrebe za istraživanjem novih mogućnosti likovnog izraza na plohi, u slikarstvu, crtežu i kolažu, te paralelno, u prostoru - objektima, skulpturama i instalacijama.

Njegov umjetnički opus pomiruje mediteransku hedonističku prirodu s gradbenim i geometrijskim načelima, organsko s anorganskim, slikarske i plastičke kvalitete. Širina umjetnikova interesa, formalne i tehnološke inovacije te dosadašnja originalna rješenja ukazuju na otvorenost novim putevima istraživanja.

Joško Eterović rođen je u Splitu. Do 1957. živio je u Pučišćima na otoku Braču. Od 1957. do 1969. godine u Rijeci i Zagrebu, a od 1969. do 1977. u Parizu. Od 1977. godine do danas živi i radi u Zagrebu, Rijeci i Parizu. Izlagao je na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama.

www.msu.hr

www.facebook.com/events/149142855939507/

 

(D.H.F., 11.05.2018)