Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe i slikarsko-glazbeni performans 'Fractalia'

Multimedijalni događaj 'Fractalia', u kojem sudjeluju Danijel Žeželj, Alen i Nenad Sinkauz, održava se u četvrtak, 18. lipnja, u 20 sati, u galeriji Kranjčar. 
vrijeme: 18.06.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Kranjčar
url: https://www.facebook.com/GalerijaKranjcar/

FRACTALIA
grafička novela
Danijel Žeželj, http://dzezelj.com/

'Grafička novela Fractalia interpretacija je biografije slikara Vincenta van Gogha. Grafička novela podijeljena je na petnaest kratkih epizoda (od 4 do 10 stranica) koje kronološki prate situacije iz života i rada Van Gogha. Svaka epizoda smještena je u specifično vrijeme i mjesto (obilježena je naslovom, mjestom i godinom), i veže se na poznate činjenice iz Van Goghovog života. Glavni izvor informacija bile su Van Goghove slike, skice i crteži, te njegova pisma, kao i iscrpna biografska knjiga Van Gogh:The Life autora Steven Naifeha i Gregory White Smitha. Iako je vjerodostojnost činjenicama osnova svake epizode, ono što one opisuju događanja su koji ne postoje u dokumentima već su fiktivni momenti koji pokušavaju predočiti emotivno stanje glavnog lika. Svaka epizoda odnosi se na novo razdoblje na Van Goghovom životnom putu. Na osnovu dostupnih informacija kao i onoga sto je “između redova” u njegovim pismima, te njegovog trenutnog slikarskog postupka i tematike, svaka epizoda pokušava predstaviti kjučni emotivni moment koji ga je mijenjao i navodio prema sljedećoj epizodi i sljedećoj životnoj stanici. Van Goghov put i traženje jedinstveni su u krajnostima njegovih padova i uzdizanja, te obilježeni mentalnom bolešću koja ga je postepeno sve više svladavala.
U zadnjih nekoliko godina pojavio se niz filmova i knjiga koji se bave Van Goghom, ali Fractalia se razlikuje u pristupu glavnoj temi utoliko što joj je osnovno polazište Van Goghov slikarski i crtački postupak koji je, tehnički i tematski, najvjerodostojniji odraz njegove emotivne i mentalne metamorfoze.'