Preskočite na glavni sadržaj

Prandau festival orguljaške i komorne glazbe

PRANDAU festival održat će se od 20. lipnja do 20. rujna 2020. u Donjem Miholjcu, u Dvorcu Mailath-Prandau i župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela. Festival je programski usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog naslijeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau, a naročito jednog od članova obitelji, Karla baruna Prandaua.
vrijeme: 20.06.2020.
mjesto: Donji Miholjac, Dvorac Mailath-Prandau i župna crkva Sv. Mihaela Arkanđela
 
Karlo barun Prandau kao glazbenik i skladatelj bio je mecena glazbene umjetnosti, kulturnog života, obrazovnog i vjerskog života, ne samo na području Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije, čiju ostavštinu baštinimo u vidu vrlo vrijednih orgulja koje se nalaze u crkvi sv. Mihaela Arkanđela, glazbene škole u Donjem Miholjcu osnovane 1834. godine (također na inicijativu Karla Prandaua), te iznimno vrijednog i akustičnog prostora velike dvorane dvorca Mailath, u kojoj su se svojedobno održavali koncerti komornih sastava i razni balovi.

Ovogodišnji Festival donosi koncerte izvrsnih hrvatskih umjetnika, te ostala popratna događanja. Koncerti PRANDAU festivala će se održavati u velikoj dvorani dvorca Mailath-Prandau i u župnoj crkvi. Ove godine PRANDAU festival otvara gitaristički recital vrsnog glazbenika Krešimira Bedeka 20. lipnja. Na ostalim koncertima predstavit će se Kvartet Rucner krajem lipnja, Camerata Garestin u kolovozu, a za kraj u rujnu violinist Goran Končar i orguljaš, te ujedno i umjetnički voditelj PRANDAU festivala - Edmund Andler-Borić. Ulaz je slobodan!

Dvorac Mailath-Prandau jedan je od najljepših dvoraca u Slavoniji i Hrvatskoj. Ljepota i originalnost dvorca nadmašuje mnoge druge slične dvorce. Slabo je poznat. Zato je na svima nama zadatak da kroz razne projekte upoznamo hrvatsku i europsku scenu s kulturnom baštinom Donjeg Miholjca.

Umjetnički voditelj PRANDAU festivala: Edmund Andler-Borić.