Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za izlaganje u Galeriji Vladimir Bužančić u 2021.

Galerija Vladimir Bužančić poziva umjetnike i kustose na izlaganje u 2021. godini na temu 'Doktrina pandemije ili seruma istine globalnoga Pandæmoniuma'. Godišnji program GVB u 2021. će se realizirati u formi samostalnih i skupnih izložbi.  
prijava: 22.06.2020
url: https://czk-novi-zagreb.hr/galerija-vb/

Sartre  "angažiranu književnost"  određuje kao "književnost koja otkriva čitaocima njihovu vlastitu situaciju kako bi mogli preuzeti odgovornost za nju". U tom okviru  umjetničke angažirane  prakse interveniraju direktno u društveni kontekst, u ovom slučaju u globalni fenomen koronavirusa koji je na svojevrstan način zarazio i medije.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je, kako se sada već enciklopedijski navodi, 11. ožujka 2020. pandemiju zbog koronavirusa COVID-19. Dosadašnje pandemije bile su H1N1 (2009.), HIV-1 (1981.), španjolska gripa (1918.), velike boginje (1870.) i  kuga (1347.).
Naslovnom igrom riječi (demos/naroddaimónion/demon) postavljamo u poveznicu  riječ pandemija,  koja proizlazi iz starogrčke riječi pan – "sve" i demos – "narod", u značenju događaja koji pogađa sve pripadnike naroda.  Nadalje,  riječ Pandæmonium, što je glavni grad pakla u epu Izgubljeni raj  Johna Miltona,  potječe od starogrčke riječ pan – „sve“  i daimónion – "mali duh", "mali anđeo", ili,  u kristijaniziranom tumačenju, "mali demon" , a kasnije i "demon".
U strelovitom širenju virusa COVID-19 globalno je selo razotkrilo svoje skriveno lice. Nije moguće samo trgovati, proizvoditi i putovati bez granica. Sve je bez granica i ne može ih se uspostaviti selektivno. Štoviše, pokazalo se da ignoriranje bolesti kao problema neke daleke zemlje može skupo koštati.  Oni koji su vjerovali da mogu ignorirati virus kako bi sačuvali ekonomije platili su najvišu cijenu. Nijedna država, nijedna nacija, nijedna religija, nijedan koncept kojim tisućljećima uporno branimo partikularne interese nije izdržao proboj virusa.  Nisu ugroženi neki daleki Kinezi, ili malo bliži Talijani i Nijemci, već Homo sapiens.  Virus je na neočekivani način ujedinio ljudsku vrstu. Zamislite, shvatili smo da dijelimo istu sudbinu, da možemo umrijeti od iste bolesti. Upozoreni smo da moramo biti odgovorni jedni prema drugima kako ne bismo širili zarazu. U javnom prostoru pojavila se potpuno druga perspektiva – paziti na sebe i druge postalo je isto. Međuovisni smo. No, hoćemo li saznanja iz toga iskustva dugoročno primijeniti i promijeniti dominantnu etičku paradigmu?
Kao što teoretičari medija traže odgovore na infodemiju, kao npr. Simpozij filozofije medija, ili pak kao što Institut za etnologiju i folkloristiku traži odgovore na kulturu straha histerijom i psihozom izazvanu pandemijom Covida-19,  ciklusom izložbi Doktrina pandemije ili seruma istine globalnoga Pandæmoniuma,  kojim reflektiramo sadržaj knjige Doktrina šoka Naomi Klein, Izgubljeni raj Johna Miltona i Sapiens: Kratka povijest čovječanstva Yuvala Noaha Hararija,   Galerija Vladimir Bužančić poziva  umjetnike/ice da svojim vizualnim re/akcijama, u bilo kojem mediju, učine vidljiviijim naličje pandemije te komentiraju njezine izravne i neizravne, dobre i loše posljedice ili navedenu doktrinu šoka  gdje neke teorije govore o ekonomskim interesima kao mogućim ishodištima „pandemije/epidemije“.

Uvjeti:

Izlagati mogu vizualni umjetnici, grupe umjetnika ili kustosi s prijedlogom autorskih koncepcija.
 
Sve pristigle prijave će razmatrati i selektirati Umjetnički savjet GVB.
 
Popis odabranih kandidata bit će objavljen na www.czk-novi-zagreb.hr do kraja srpnja 2020.                      
 
Prihvaćeni projekti bit će prijavljeni na natječaje za financiranje iz proračuna javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture za 2021. godinu.
 
GVB će ovisno o odobrenim sredstvima podmiriti sljedeće troškove: honorar umjetni-ci/iku, honorar autor-ici/u predgovora, prijevod i lekturu, dizajn i tisak deplijana/kataloga, pozivnica i plakata, transport radova (samo u Zagrebu), tehnički postav izložbe, domjenak. Galerija ne pokriva troškove produkcije radova. Umjetnici se za troškove produkcije radova samostalno prijavljuju na Pozive za financiranje potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture ili na druge natječaje i javne pozive.
 
Prijava treba sadržavati:
 
1/ opis projekta s izvedbom i tehničkim opisom (maksimalno 1,5 kartica);
2/ vizualne materijale (fotografije ili vizualizacije);
3/ životopis s kontaktom;
4/ izjavu je li isti projekt prijavljen na natječaj neke druge galerije u Hrvatskoj;
5/ izjavu o suglasnosti s uvjetima javnog poziva.

Prijave je potrebno dostaviti u digitalnom obliku do 22. lipnja 2020. na mail galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

https://www.facebook.com/czknzg/