" />
festival

Otvorenje 6. Cirkobalakana festivala


vrijeme: 28.04.2018. - 12.05.2018.
mjesto: Zagreb; Trnjanski nasip bb

Otvorenje Cirkobalkana 6 - Festivala suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru održat će se u subotu, 28. travnja,s početkom u 20 sati. Šator je postavljen u dvorištu Pogona Jedinstvo.

Cijena ulaznice 30/40 kuna

 

Ilona Jäntti (Finska)

„To Every Cloud“

Predstava (5+)

20:00 – cirkuski šator

Umjetnica koristi tehnike užeta i svile primijenjene na metalnu žicu. Performans istražuje vezu tijela i materijala, tvrdog i mekanog,  grubog i nježnog: kako tijelo ostavlja trag na metalu i obratno-trag metala na tijelu.

Projekt je bio predselektiran za CircusNext 2013-2014 pod nazivom "Silver Lining".

Na Cirkobalkana 6 festivalu Ilona će izvesti svoj solo.

Režija: Ilona Jäntti

Izvode (u originalu): Šárka Bočková, Eliška Brtnická, Ilona Jäntti

Dizajn svjetla: Kauri Klemelä

Trajanje: oko 25 minuta

 

The Garden of Flames (Srbija)

Performans

20:40 - dvorište

Osnovna inspiracija za ovaj performans nalazi se u prenošenju mehanike ljudskog tijela koje manipulira na tehnologiju lutaka, koristeći vještinu animacije lutaka  i optičke iluzije.

Filip Jevitć i Jelena Stanojević kreirali su Okiru, lutku koja pleše s gorućom kuglom.Nakon Okirina uspjeha, autori su se odlučili na izradu zahtjevnijih i kompleksnijih lutaka s idejom da naprave četverodijelni lutkarski performans sa dvoje animatora, dodajući zapaljeni fire hoop i modifirajući vatrene lepeze u likove ptice i leptira.

Ime“Garden of Flames“ uzimaju zbog scenografije pune šiljastih metalnih cvjetova koje predvodi veliki vatreni lotus, oko kojeg izniču lutke.

Glazba je autorska i skladana upravo za ovaj performans od strane Filipa Jevtića i Antuna Gverovića.

Prošle godine nastupili su na JetLag festivalu u Amsterdamu

Autori i izvođači/ce: Filip Jevtić, Jelena Stanojević, Antun Gverović

 

Bamwise (Hrvatska)

Koncert 

21:30 – cirkuski šator

Bamwise je peteročlani bend iz Zagreba, kolaboracija četvero glazbenika i VJ umjetnice koje je spojila zajednička ljubav prema elektroničkom dub-u. Oni u svom radu kombiniraju tri synthesizera, ritam mašinu, bas, gitaru, vokale, jako puno efekata i video projekcije a sve oko ideje da inspiriraju ljude da samostalno i odgovorno slušaju, razmišljaju i djeluju u svom životu.

Bamwise kombiniraju "sintetičke" i "akustičke" elemente u jedan sirov i energičan zvuk, sa naglaskom na ritam i bas kao osnovne elemente originalne dub reggae glazbe. Iako je njihova glazba inspirirana jamajkanskim dub i reggae glazbenicima, njihov je zvuk veoma svjež i moderan upravo kroz kombinaciju raznih elemenata suvremene elektroničke glazbe, slijedi trendove engleske i francuske dub produkcije ali uz vlastiti pogled na underground bass glazbu.

Sredinom 2017. objavili su svoj dugoočekivani album prvijenac “Soundproof” za hrvatski PDV Records. “Soundproof” je sniman tijekom 2016. godine u Level-Point i Fun House studijima u Zagrebu, miks i produkciju materijala potpisuju Igor Ivanković i Robert Martinović, obojica članovi Bamwisea u ulogama basiste, te live dubbing/ton majstora, za mastering se pobrinuo Petar Dundov, svjetski priznati techno producent i DJ, dok je vizualno rješenje albuma djelo Marijane Krbot, koja u bendu djeluje i kao VJ-ica. U travnju i svibnju su isti album prezentirali publici u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Sloveniji u sklopu Soundproof European Toura 2017.

Bamwise su: Marijana Krbot (video projekcije), Andrija Santro (synthesizer i vokal), Robert Martinović (zvuk i efekti), Igor Ivanković (bas) i Marko Pinjuh (gitara)

Bamwise su dosad nastupili na festivalima poput Outlook, Seasplash, Fusion, Riding Higher, Terraneo i mnogim drugim, imali turneje u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni, Srbiji i naravno diljem Hrvatske.


Festival traje od subote 28.4. do subote 12.5., a publiku očekuje bogat cirkuski program sa umjetnicima iz sedam europskih zemalja i visokokvalitetnim predstavama koje trenutno izvode po relevatnim cirkuskim festivalima diljem Europe.

Više informacija o programu festivala možete pronaći na http://cirkobalkana.org/hr/cirkobalkana-6-program-zagreb/

 

(R.P.B., 27.04.2018)

Tagovi: cirkobalkana