obavijest

'Zagreb u škarama', nova knjiga Snješke Knežević


vrijeme: 08.05.2018.
mjesto: Zagreb, Oris - Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

Nova knjiga Snješke Knježević - 'Zagreb u škarama (kritike-polemike-komentari)' bit će predstavljena 8. svibnja u 18 sati u Oris - Kući arhitekture u Zagrebu.

O knjizi će govoriti: Zvonko Maković, Marcel Bačić, Željko Žutelija, Zlatko Uzelac i Snješka Knežević.

U knjizi autorice dr. sc. Snješke Knežević, povjesničarke umjetnosti, novinarke i književne prevoditeljice, sabrani su tekstovi objavljivani u novinama, tjednicima, časopisima i portalima uglavnom od 2014. do 2016. godine, grupirani u devet tematskih cjelina. Gotovo svi su potaknuti destruktivnim odnosom prema baštini: povijesnim urbanim ambijentima i spomenicima. Zlouporaba vrijednosti koje tvore identitet neke sredine, nekog grada, čak i nacije sve je više pravilo. One se bezobzirno stavljaju u funkciju turističke industrije, proizvodnje zabave i razonode ili – kao u Dubrovniku, filmskoj industriji i screen- turizmu, a u istoj mjeri podređuju zahtjevima prometa.

Autorica uočava negativne promjene u povijesnom središtu Zagreba, ali i u drugim hrvatskim gradovima te upozorava na njihovu materijalnu i simboličnu degradaciju. Povjesničar grada (urbanizma i arhitekture, kontinuiteta i identiteta) mora se usredotočiti na etičku misiju, ima li moralne svijesti, upozoriti na simptome razaranja i zagovarati putove sanacije i trajnog očuvanja – poruka je ovih tekstova.

Knjiga je namijenjena širokoj čitalačkoj publici, svima koji uviđaju važnost očuvanja identiteta i opstojnosti kulture, društva i nacije, onima koji odlučuju i onima koji svojim angažmanom mogu utjecati i apelirati–arhitektima, urbanistima, povjesničarima umjetnosti, konzervatorima.

https://www.facebook.com/UPI2MBOOKS/

 

(D.H.F., 26.04.2018)