obljetnica, proslava

Prigodni program u povodu obljetnice raketiranja Zagreba


vrijeme: 02.05.2018.
mjesto: Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995., Ulica Frane Petrića 4/I

U povodu 23. obljetnice raketiranja Zagreba, Muzej grada Zagreba poziva na prigodni program (predavanje i kratki multimedijalni zapisi) koji organizira u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995., u srijedu, 2. svibnja 2018. u 13 sati. 

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995. podsjeća nas na napade na Zagreb koji su se dogodili 7. listopada 1991., te 2. i 3. svibnja 1995., a nalazi se u samom središtu Zagreba, u Petrićevoj ulici 4. Centar je još 2013. otvorio Grad Zagreb, a sredinom 2015. godine predan je na upravljanje Muzeju grada Zagreba. Preuzevši Centar na upravljanje, Muzej prigodnim programom obilježava obljetnice vezane uz te napade.

I ove godine, predavanjem i kratkim multimedijskim zapisima koji se mogu doći poslušati 2. svibnja u 13 h, u Memorijalnom centru obilježavamo 2. i 3. svibnja 1995., kada su tijekom Bljeska (oslobodilačke akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu) pobunjeni Srbi u osvetničkom napadu raketirali samo središte Zagreba. Civilni ciljevi u gradu pogođeni su raketnim sustavom Orkan M-87 s kasetnim punjenjem tzv. „zvončićima” (manje bombe u kojima su male čelične kuglice koje se raspršuju) pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a dvjestotinjak ih je ranjeno.

U stalnom postavu Centra se uz zanimljivu priču o tom vremenu naših vodiča može vidjeti pojedine fotografije, video snimke i simulacije napada, izreske iz stranih i naših novina o napadima, pa zatim primjerice baletne papučice Almire Osmanović, balerine koja je bila ranjena, kao i zloglasne zvončiće, uništenu sofu iz Banskih dvora i drugo. Svi koje zanima šira priča o gradu u to vrijeme, u Centru mogu kupiti i katalog koji govori o Zagrebu 1991. godine.Program događanja:

- Stradanja djece u Domovinskom ratu (predavanje)
Josipa Maras Kraljević, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata
- Bombe u dvorištu zagrebačkih gimnazija (kratki multimedijski zapis)
- Raketiranje dječje bolnice u Klaićevoj ulici (kratki multimedijski zapis)

www.mgz.hr

(D.H.F., 26.04.2018)