" />
predavanje, tribina

Močvarni Laboratorij i Primijenjena u Močvari predstavljaju: ŠPUD u prostoru i vremenu


vrijeme: 15.04.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; Močvara, Trnjanski nasip bb

Tribina 'ŠPUD u prostoru i vremenu' bavit će se pitanjem značaja i uloge Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz više njezinih generacija učenika i profesora, njezine ostavštine te funkcije u umjetničkom odgoju novih generacija. Gosti su Zrinka Tatomir, Mirko Ilić, Filip Pintarić, OKO, Mia Biondić.

Moderatorica: Medarda Pack
 
Primijenjena u Močvari naziv je suradnje koja je 2014. godine pokrenuta u sklopu projekta „Močvarni laboratorij“ između Udruženja za razvoj kulture „URK“, Kluba Močvara, UBU-a (Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) s ciljem senzibiliziranja mlađih generacija i umjetnika u nastanku za događanja na nezavisnoj kulturno - umjetničkoj sceni kao i razvoja školskog kurikuluma u području projektne i izvanučioničke nastave.

Voditelji(ce) projekta i koordinatori(ce): UBU - Bernarda Cesar, Marija Juza, ŠPUD -  Filip Pintarić; URK - Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu osnovana je 1882. godine kao Kraljevska zemaljska obrtna škola. U školi se tada poučavao umjetni obrt, što je po tadašnjoj terminologiji odgovaralo onome što će kasnije postati primijenjena umjetnost, a danas jednim dijelom i dizajn. Škola je tijekom 135 godina promijenila nekoliko imena dok je zadržala temeljni sadržaj obrazovanja, a tijekom tih godina, nastavnici i učenici škole osnovali su razne druge obrazovne institucije u Zagrebu (Akademiju likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Graditeljsku školu...). Učenici i profesori škole autori su velikog broja projekata i elemenata uređenja Donjeg grada, kao što su npr. skulpture i ukrasi na pročeljima zgrada, kovane ograde i dr. Škola se od 1891. nalazi u objektu koji je za nju projektiran i izgrađen od strane njenih profesora (Hermann Bollé) i učenika, na današnjem Trgu Republike Hrvatske 11. ŠPUD danas radi kao umjetnička škola četverogodišnjeg trajanja. Prva godina obrazovanja je zajednička i pripremna, u drugoj godini učenici odabiru jedan od devet odjela na kojem će nastaviti obrazovanje: Aranžersko-scenografski odjel, Odjel unutrašnje arhitekture, Fotografski odjel, Grafički odjel, Odjel za dizajn keramike, Kiparski odjel, Odjel za dizajn metala, Slikarski odjel i Tekstilni odjel.
 
 

(R.P.B., 13.04.2018)