konferencija, znanstveni skup

U Splitu počeo simpozij '12. Mediteranski korijeni filozofije'


vrijeme: 05.04.2018. - 07.04.2018.
mjesto: Split

Međunarodna trodnevni simpozij - Mediteranski korijeni filozofije, na kojem će se raspravljati o povijesnoj ulozi Mediterana u razvoju zapadno-europske filozofije i znanosti, ali i o problemima suvremenog mediteranskog kulturalizma, počeo je u četvrtak na splitskom Filozofskom fakultetu.

"Na ovom se simpoziju tematiziraju i novi problemi, to jest problemi suvremenog mediteranskog kulturalizma, potencijalnih sukoba civilizacija koji se zbivaju na Mediteranu, ali i otvara mogućnost dijaloga. I to je ono što Mediteran nudi kao preporuku svijetu," rekao je predsjednik Organizacijskog odbora simpozija Mislav Kukoč.
 
Na simpoziju, koji se održava 12. godinu u nizu, u stručnim diskusijama će biti obuhvaćeni filozofija, kultura i znanost, koji su se razvili na Zapadu a rođeni su na Mediteranu.
 
Europska filozofija s nasljeđem hebrejsko-kršćanske tradicije temelji su zapadnoeuropske kulture i tradicije

"Mediteran je kolijevka zapadno-europske filozofije i znanosti koja, zajedno s mediteranskim naslijeđem hebrejsko-kršćanske tradicije, udara temelje zapadnoeuropske kulture i tradicije," istaknuo je Kukoč obraćajući se sudionicima skupa.

Naglasio je kako je daljnji razvoj središta filozofske misli Aleksandrije, Antiohije, Kartage i Rima također sudbinski vezan za Mediteran.
 
"Stvaranje, sukobljavanje i međusobno prožimanje mediteranskih kultura, specifični mediteranski multikulturalizam dao je bitno obilježje daljnjem razvoju Zapada. Grčka i rimska antika, uz pečat nove islamske religije stapaju se u islamsko-arapsku srednjovjekovnu filozofiju, kulturu i civilizaciju. Bizantinci su grčku filozofiju prenijeli Arapima, a oni, posredstvom Križarskih ratova, preko svojih vodećih filozofa, Avicene, Averroesa, Ibn Halduna, vratili Europi u njoj već zaboravljeno naslijeđe Aristotelove filozofije," kazao je Kukoč, tumačeći važnost filozofije iznjedrene na Mediteranu.
 
Naglasio je kako će se na simpoziju raspravljati i o hrvatskoj kulturi, filozofiji i znanosti koji potječu iz "mediteranskog dijela višestrukog hrvatskog identiteta."

Predstavljanje knjiga K. Čvrljka "Trogirani i Trogir u sustavu europskog humanizma i renesanse"

Ovogodišnji će simpozij imati i pojačanu međunarodnu komponentu, jer će biti organiziran okrugli stol na engleskom jeziku uz sudjelovanje filozofa iz Hrvatske, Poljske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i BiH.

Također bit će predstavljena opsežna knjiga Krešimira Čvrljka "Trogirani i Trogir u sustavu europskog humanizma i renesanse" te studija Brune Ćurka "Kritično mišljenje u nastavi filozofije, logike i etike."

Svijet se tako brzo tehnološki mijenja i razvija da je potrebno vratiti se korijenima 

Dekanica splitskog Filozofskog fakulteta Gloria Vickov je u obraćanju sudionicima simpozija "Mediteranski korijeni filozofije," istaknula je kako se svijet tako brzo mijenja i tehnološki razvija da "postoji potreba vratiti se korijenima."
 
"Ovaj skup predstavlja veliko bogatstvo ne samo za njegovanje i razvijanje filozofije, već je i mjesto okupljanja stručnjaka srodnih disciplina," rekla je Vickov.  Naglasila je da je simpozij od iznimnog značaja za Split, Splitsko Sveučilište i Filozofski fakultet u Splitu.
 
Prvog dana međunarodnog simpozij "12. Mediteranski korijeni filozofije", pročitano je i pismo predsjednika Hrvatskog filozofskog društva, Tomislava Krznara,  koji ističe kako taj skup "zauzima važno mjesto na regionalnoj karti filozofije".
 
"Ovaj skup se profilirao u mjesto susreta svjetova i svjetonazora, i to svjetova i svjetonazora ne samo u znanstvenom pogledu značenja tih riječi, nego još i više - kulturnom, religijskom i umjetničkom. Nema dvojbe da je to dragocjena baština," poručio je Krznar.

Organizatori simpozija su Hrvatsko filozofsko društvo i Odsjeka za filozofiju splitskog Filozofskog fakulteta.

Simpozij je u proteklih godina okupio niz domaćih i inozemnih znanstvenika, a prilozi sa skupa su objavljeni u časopisima 'Filozofska istraživanja' i 'Metodički ogledi' te u zbornicima radova 'Filozofija Mediterana' i 'Mediteranski korijeni filozofije'. (Hina)

http://www.ffst.unist.hr/znanost/konferencije/mediteranski_korijeni_filozofije


 

(D.H.F., 06.04.2018)