najave

Godina Troje obilježava se nizom događanja i u Hrvatskoj


vrijeme: 26.03.2018.
mjesto: Zagreb, Arheološki muzej

Bogatim kulturnim programom i u Hrvatskoj će se obilježiti Godina Troje, posvećena jednom od najslavnijih i najznačajnijih svjetskih arheoloških lokaliteta koji ponajbolje svjedoči o dodirima Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. 

"Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. Godinom Troje kako bi se obilježila 20. godišnjica njezinog uvrštavanja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine", rekao je Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Službeni početak Godine Troje u Hrvatskoj označit će u ponedjeljak navečer predavanje "Troja: Priča grada od mita do arheologije" u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, koje će održati vodeći stručnjak za Troju, Rustem Aslan.

"U obljetničkoj godini, krajem srpnja, dovršit će se izgradnja i otvoriti nov, lijep i moderan Muzej Troje u Turskoj, koji će pokazati značaj Troje kao doma brojnih civilizacija i važnog trgovačkog, migracijskog te politički strateškog položaja kao trgovačke i migracijske poveznice Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora", najavio je Aslan, profesor na Sveučilištu Çanakkale Onsekiz Mart kod Troje.

Aslan profesionalno istražuje Troju već trideset godina, a od 2013. je i voditelj iskopavanja u sjeverozapadnoj Turskoj. Objavio je više od stotinu znanstvenih radova i dvanaest knjiga.

Po riječima Nurullaha Yavaşa, direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre instituta u Zagrebu, Troja je, držeći svjetlo između prošlosti i budućnosti, bila snažan most koji spaja istok i zapad te pridonijela miru i toleranciji. Yavaş je pozvao građane da posjete niz događanja organiziranih u Hrvatskoj, gdje se kroz sve razine školstva provlači Ilijada Homera iz Izmira.

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, rekao je da je Troja nešto toliko duboko utkano u naš civilizacijski identitet da je doživljavamo kao svoju, te predstavio dio iz bogatog programa obilježavanja Godine Troje.

Predavanja, izložbe, festival, znanstvena konferencija

Mihelić će o svojim kontaktima s Trojom govoriti 24. travnja na predavanju "Neki od najboljih trenutaka mog života - moje iskustvo na Troji".

Za svibanj je najavljeno predavanje Filipa Frankovića na temu "Grobovi palih junaka u Trojanskom ratu? - ponovni posjet mikenskim ukopima u Troadi i zapadnoj Anatoliji", za rujan Irene Radić Rossi o brodovima Trojanskih junaka, a za listopad Petera Pavuka pod nazivom "Ni mikenska, ni hetitska: troja u 2. tisućljeću prije Krista".

U prosincu će Helena Tomas imati predavanje "Tragovima izgubljenih Trojanaca i ukradenoga trojanskog blaga", a Marina Milićević Bradač "Refleksije Trojanskog rata u popularnoj kulturi".

Tijekom ljetnih mjeseci u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu će se postaviti izložba fotografija koja će dati sukus dosadašnjih spoznaja o Troji. Izložba će biti putujuća - do kraja godine predstavit će se u Arheološkom muzeju Istre u Puli, Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja u Rijeci, Arheološkom muzeju u Osijeku i Gradskom muzeju Karlovac.

Arheološki muzej u Zagrebu u svom će lapidariju, dvorišnom eksterijeru ispunjenom kamenim spomenicima grčke i rimske civilizacije organizirati i sedmodnevni Ljetni festival Troje, namijenjen široj publici, od dječjeg uzrasta do odraslih. Ondje će se održavati razna događanja, radionice, dramska i filmska uprizorenja, glazbene i plesne večeri.

Jedan od najavljenih događaja je i stručni skup "Troia Archaeological Conference" koji se planira za 20. listopada, u povodu Međunarodnog dana arheologije. (Hina)
 
https://www.facebook.com/Arheoloski.Muzej.u.Zagrebu/

(D.H.F., 26.03.2018)

Tagovi: godina troje