izložba

Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju - iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku


vrijeme: 08.03.2018. - 30.04.2018.
mjesto: Dubrovnik; Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14

Cilj izložbe, koja se otvara u četvrtak, 8. ožujka, u 19 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.

Autorica izložbe: Barbara Margaretić
Asistentica na izložbi: Marija Vraničić
Likovni postav izložbe: Ivona Michl
 
Izložbu prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku
 
Više o izložbi…
 
Izložbom  je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno istaknuti bit će pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bit će izloženi i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa, dok  ukrasi i nazivlje na konavoskim nazuvcima oponašaju vez utkanicu s prsa ženskih košulja.

Izložba će biti postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 8. ožujka do 30. travnja 2018. godine.

(R.P.B., 06.03.2018)