Preskočite na glavni sadržaj

GKM Split s predstavom 'Ma-Ma' za Dan žena u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će 7. i 8. ožujka Gradsko kazalište Split s hvaljenom predstavom 'Ma-Ma' u režiji Katarine Pejović, autorskim projektom koji se iskreno i bez zadrške bavi prvim danima majčinstva.
vrijeme: 07.03.2020.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
"'Ma-Ma' - ova dva jednostavna sloga u većini svjetskih jezika znače isto. Mama, mamma, maman, mutti, mom, mommy, mamacita, amma, umi, mae, maa, eem, mata - nema riječi koja je univerzalnija u univerzumu ljudskog govora, kao što nema ni moćnijeg zajedničkog imenitelja za cijelu ljudsku vrstu", stoji u najavi.

 

Nema ni revolucionarnijeg preokreta u životu žene od onog trenutka kada rodi. Što nam se sve dogodi kada, nakon devet mjeseci nošenja, dijete dođe na svijet i dodijeli nam na neodređeno vrijeme zvanje "mame"? Čini nam se da čak i previše znamo o tome, a je li to baš tako?

 

Naše ideje i predodžbe o majčinstvu zbroj su naslijeđenih uvjerenja od prethodnih generacija majki u obitelji, nebrojenih dobronamjernih savjeta svih onih žena koje su u našoj okolini već stekle taj status, mora knjiga, članaka i crtica na tu temu. No, govorimo li doista o onim bitnim i ključnim stvarima kada govorimo o majčinstvu?

 

Što prešućujemo, misleći da nije podobno ili dostojno? Čega se bojimo? Kako nas sustav tretira u našem postajanju majkama? Što nas u majčinstvu smeta, ljuti ili čini bespomoćnima? Što nam se podrazumijeva, a što nam se čini nesavladivim? Kako se nosimo sa svime time u početku majčinstva? I što je, za to vrijeme, s našim partnerima? Što sa svima ostalima oko nas ukoliko se odlučimo ne biti majka?

 

"Ma-Ma" je putovanje kroz ta i mnoga druga pitanja koje, na temelju vlastitog iskustva autorica predstave, govori o prvima danima majčinstva potpuno iskreno i bez zadrške.

 

Nastala u produkciji GKM Split, predstava je autorski projekt Katarine Pejović, ujedno i redateljice, te glumica Vande Boban Jurišić, Nade Kovačević i Mije Vladović. Tri glumice, tumačeći više likova, isprepliću priče, razgovore i komentare uz smijeh i raskoš emocija koje su glavna pokretačka snaga predstave. (Hina)