najave

Na 24. đakovačkim bušarima 40 pokladnih skupina s dvije tisuće sudionika


vrijeme: 27.01.2018.
mjesto: Đakovo

U Đakovu će se u subotu, 27. siječnja održati 24. đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj koja je taj grad prije nekoliko godina uvrstila u Savez karnevalskih gradova Hrvatske. 

O programu 24. đakovačkih bušara na konferenciji za novinare u Maloj gradskoj vijećnici govorili su u srijedu gradonačelnik Marin Mandarić, predstavnici đakovačke Turističke zajednice, Saveza KUD-ova toga grada i Konjičkoga kluba "Zenta" iz Selaca Đakovačkih.

I ove će godine središnji dio programa Đakovačkih bušara biti pokladna povorka što će u subotu od 15 sati poslijepodne proći gradskim središtem, korzom.
"U pokladnoj povorci pod maskama će biti 40-ak skupina s više od 2000 sudionika, među kojima i gosti iz Mađarske i Slovenije", najavio je gradonačelnik Mandarić. I ove će godine povorku predvoditi bušarski čavo, kojemu će ispred zgrade gradske uprave gradonačelnik predati ključeve grada, čime će biti proglašena vladavina Bušarske republike, a u povorci će se naći i suvremene i tradicijske maske, poput baranjskih i mađarskih lipih i strašnih buša, josipovački medvjedi od slame i drugi, alegorijska kola, dječje, vrtićke i osnovnoškolske skupine i drugi.
U programu je i Gastrofest na kojem će svoje autohtone prehrambene proizvode u subotu prijepodne na korzu predstaviti 40 sudionika, a 24. đakovački bušari završavaju u nedjelju, 28. siječnja u 11 sati pokladnim jahanjem u Selcima Đakovačkim na kojem će sudjelovati 70 jahača i četiri zaprege. (Hina)
 

(D.H.F., 25.01.2018)