najave

Šokačko sijelo od 3. do 13. veljače


vrijeme: 03.02.2018. - 13.02.2018.
mjesto: Županja

Ovogodišnje 51. šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine, održat će se od 3. do 13. veljače pod geslom 'Lipo ti se Šokica opravlja', izvijestila je Turistička zajednica grada Županje koja je uz Grad Županju organizator te manifestacije. 

U sklopu bogatog programa koji će početi 3. veljače otvorenjem etnografske izložbe “Vezena ponjava - Moja mama ćilim tka…”, koju priređuju Muzej brodskog Posavlja iz Slavonskoga Broda i Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” iz Županje, održat će se mnoge kulturne, folklorne, zabavne i sportske priredbe, među kojima su tradicionalne priredbe poput Večeri folklora, Sijela pučkih pisaca, Maloga šokačkog sijela i Pokladnog jahanja, a središnja svečanost otvorenja bit će 9. veljače u dvorani "Mladost", kad će biti izabrana i najljepša djevojka odjevena u tradicijsko narodno ruho "Šokački cvit".

Iz županjske Turističke zajednice također skreću pozornost na VIII. sajam Zlatne niti na kojem će se od 8. do 11. veljače predstaviti mnogi obrtnici i poduzetnici, nositelji seoskog turizma i OPG-ovi. U nedjelju, 11. veljače Županjom će proći velika pokladna povorka, a Sijelo će završiti po tradiciji Seljačkom zabavom na pokladni utorak, 13. veljače.

U četvrtak, 25. siječnja ovogodišnje Šokačko sijelo Županjci će predstavit i Zarepčanima prigodnim folklornim programom na Trgu bana Josipa Jelačića. U programu će sudjelovati županjska kulturno-umjetnička društva "Tomislav" i "Kristal-Sladorana", članovi Konjogojske udruge "Stari graničar" i članovi Tamburaškog sastava "Dijamanti", a posjetitelji će imati priliku kušati i slavonske delicije. (Hina)
 

(D.H.F., 24.01.2018)