izložba

Pariški dani Vlahe Bukovca u Galeriji Klovićevi dvori


vrijeme: 18.01.2018. - 11.03.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori i Kuća Bukovac u četvrtak 18. siječnja u Zagrebu otvaraju prvu od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu. 
 
Vlaho Bukovac – Pariško razdoblje 1877. – 1893. po prvi put u Zagreb dovodi neka od najpoznatijih djela ovog hrvatskog autora koji je otkriven u Parizu, a u britanskim visokim krugovima bio je prava slikarska zvijezda. O ovom životnom razdoblju Vlahe Bukovca mnogo se pisalo. Poznato je da je slikao portrete najistaknutijih osoba i obitelji britanskog i francuskog visokog društva, a mnoge od tih slika danas se nalaze u privatnim zbirkama kolekcionara ili u muzejima diljem svijeta.

Zahvaljujući ovom velikom pothvatu Galerije Klovićevi dvori i Kuće Bukovac, prvi put u Zagreb dolaze djela iz Engleske i Francuske koje je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput La Grande Iza, Andromeda ili Dalmatinski ribari te Portret Baltazara Bogišića. Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone ali i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu. Bukovčeva sudbina bilo je pripadanje raznim svjetovima. Habemus pictorem, habetis pictorem. Imamo slikara, imate slikara. Umjetnik iz Hrvatske u 19. stoljeću bio je u specifičnoj situaciji, dolazeći iz zemlje koja nije imala akademiju likovnih umjetnosti, nije imala ni privatnih ni državnih mecena, nije imala jaku javnu sferu za umjetničku kritiku i nije imala službenu umjetnost protiv koje bi prosvjedovala. Morao je otići u inozemstvo da bi izučio svoju struku i postao dijelom umjetničke elite. Bila je to velika i opasna odgovornost. No, Bukovca je Pariz prihvatio kao jednoga od stranaca „s francuskim darom, izbrušenim u doticaju s dobrom francuskom školom“.

Djela za izložbu u Galeriji Klovićevi dvori dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 metra, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Zanimljivo je da će ova slika sad po prvi put biti predstavljena hrvatskoj javnosti.

Namjera ovoga opsežnog projekta je sublimirati sva novija dosadašnja istraživanja o Vlahu Bukovcu, rodonačelniku hrvatskog modernog slikarstva, provedena u Hrvatskoj, ali i izvan nje, jer Bukovac je posljednjih godina postao predmetom istraživanja međunarodnih stručnjaka. Autorice izložbene koncepcije Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac) ovom izložbom žele pokazati europski kontekst velikog autora Vlahe Bukovca.

Kao generalni sponzor izložbe PBZ Card je pripremio posebne pogodnosti za korisnike American Express kartica, kao što je 10% popusta na kupnju ulaznica za izložbu, a prvih petsto korisnika na dar će dobiti i plakat izložbe.

Izložbom se svečano obilježava početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj. Opširnije


Popratna događanja:

PREDAVANJE ALEX KIDSON
19.1. 2018. u 19,00 Alex Kidson – slavni engleski povjesničar umjetnosti, stručnjak za rano englesko i viktorijansko slikarstvo održati će predavanje pod naslovom; Vlaho Bukovac i njegovi engleski pokrovitelji

Alex Kidson – glavni kustos triju izložaba o Vlahi Bukovcu pod nazivom Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855 – 1922) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. - I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu. Istražuje Bukovčeva djela naručena od Samsona Foxa i Richarda Le Douxa kao glavnih kolekcionara Bukovčevih djela u Engleskoj. U novije je vrijeme otkrio nepoznato djelo Vlahe Bukovca o čemu je održao predavanje u West Derby Society. Engleski po9vjesničar umjetnosti posebno će se osvrnuti na djela pristigla iz Engleske: nikad izlaganu Bukovčevu sliku cijeloga portreta Laure Le Doux i portret engleskom milijardera Samsona Foxa. Kidson je koautor na izložbi Vlaha Bukovca u Zagrebu.

VODSTVO RACHEL ROSSNER
20. 1. 2018. u 19,00 sati Vodstvo po izložbi s posebnim osvrtom na Bukovčev opus pariškog Salona i crnogorski ciklus dr. sc. Rachel Rossner
dr. sc. Rachel Rossner doktorirala je na The University of Chicago s temom Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak. Koautorica je na projektu o Vlahi Bukovcu u Galeriji Klovićevi dvori, te je za izložbu obradila upravo navedene cjeline podastrijevši mnoštvo do sad nepoznatih informacija o Bukovčevu ranom opusu.

Prisustvovanje predavanju i vodstvu uz plaćenu ulaznicu.

(Fotografija V. Bukovac: Isus, prijatelj malenih na naslovnici portala preuzeta je sa web stranice www.samostan-tomislavgrad.info)

(D.H.F., 16.01.2018)

Tagovi: vlaho bukovac