Preskočite na glavni sadržaj

Više od 218 tisuća posjetitelja u 15. Noći muzeja

Manifestacija ''Noć muzeja'', čije se 15. izdanje održalo u petak 31. prosinca na 250 lokacija u 110 gradova, općina i mjesta diljem Hrvatske, prema prvim je preliminarnim podacima svojim sadržajima privukla nešto više od 218 tisuća posjetitelja, od kojih preko 83 tisuće u Zagrebu.
vrijeme: 02.01.2020.

Ovogodišnju Noć muzeja, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), obilježila je tema "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", a naglasak manifestacije stavljen je na 200 godina postojanja Arheološkog muzeja u Splitu i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Uz muzeje, u 15. Noći muzeja sudjelovale su i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, vjerske zajednice, udruge te obrazovne institucije. Programi su realizirani na više od 250 lokacija u 110 gradova, općina i mjesta, a broj posjetitelja, obrađen na temelju 70 posto pristiglih izvješća sudionika, zaključno sa subotom 1. veljače u 11 sati i iznosio je oko 218 tisuća posjetitelja.

Od toga je najveći dio posjeta realiziran u Zagrebu, gdje je muzejske i druge uključene ustanove obišlo nešto više od 83.,1 tisuća ljudi, najviše od njih Muzej Mimaru, koji je zabilježio 8900 posjeta; Muzej za umjetnost i obrt obišlo je preko 7200 zainteresiranih, Hrvatski prirodoslovni muzej više od 6200, a preko 5,5 tisuća ljudi posjetilo je i Muzej suvremene umjetnosti te Tehnički muzej Nikola Tesla.

Iznimnom interesu posjetitelja za "muzejskim sadržajima", svjedoči i preko šest tisuća posjetitelja Gradske ljekarne Zagreb i obilaska "ugođaja" ljekarne i njenih vlasnika iz perioda 1915- 1947.godine, ističe se u priopćenju HMD-a.

Muzejske ustanove Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020 obišlo je oko 9,5 tisuća ljudi, dubrovačke muzeje gotovo njih šest tisuća, a splitske preko 24,6 tisuća, gdje je slavljenički Arheološki muzej zajedno sa Salonom i Issom imao preko 4,2 tisuće posjetitelja.

Muzej grada Splita imao je ove godine rekordan posjet od preko 7,5 tisuća posjetitelja. Za svoju prvu Noć muzeja, čak 1,2 tisuće posjetitelja zabilježio je i Muzej Brodosplita.

Muzej betinske drvene brodogradnje posjetilo je 340 posjetitelja u atraktivnim programima, Muzej grada Šibenika oko tisuću, a JU Nacionalni park Krka njih 326.

Zadarske muzeje obišlo je gotovo 14 tisuća ljudi, Arheološki muzej Istre u Puli imao je 4,7 tisuća posjeta, a Pomorski i povijesni muzej Istre neto više od 2,1 tisuću. Varaždinske muzeje posjetilo je gotovo 9,4 tisuće ljudi, Dom kulture u Lepoglavi preko 2,3 tisuće, a Muzej Međimurja u Čakovcu njih 1,9 tisuća.

Odličnu su posjećenost zabilježili i gradovi Karlovac, Sisak, Vukovar, Đakovo i Osijek, a organizatori izdvajaju i jako dobru posjećenost Dvorca Trakošćan, te muzeja Krapinsko -zagorske županije.

"Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, kao i primjena digitalnih tehnologija, otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja", priopćio je HMD.

"Publika je svojim fantastičnim odazivom potvrdila da zadovoljavanje kulturnih potreba i te kako spada u prioritete svih segmenata muzejske publike. Organizatori Noći muzeja i ove godine iznimno su zadovoljni posjetom i zahvaljuju se svim sudionicima na zanimljivim programima, svim posjetiteljima, partnerima i medijima na ugodnom ozračju, koji je u toploj siječanjskoj 15. Noći muzeja privukao desetke tisuća posjetitelja u hrvatske muzeje, baštinske ustanove, trgove i ulice gradova i općina u kojima su se odvijali programi", poručuje HMD. (Hina)