predstava

Premijera predstave 'Kitice i Perlice'


vrijeme: 18.12.2017.
mjesto: Studentski teatar Lero, Frana Supila bb Lazareti, Dubrovnik

Studentski teatar Lero premijerno će 18. prosinca na svojoj sceni u Lazaretima prikazati predstavu "Kitice i Perlice" Marina Držića, u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša.

Predstavom Kitice i Perlice Studentski teatar Lero daje svoj prinos obilježavanju 450. godišnjice smrti Marina Držića. Praizvedba predstave koja svoje inspirativne izvorišne tragove crpi i prepoznaje u Držićevom djelu, njegovom životu, dramskom i pjesničkom opusu ali i reminiscencijama na trag u Dubrovniku njegovog i Lerovog vremena. Grada koji se i danas poziva na velikog Vidru i koji se, u zrcalnom svom odrazu, prepoznaje u njegovim komedijama ali i biografskim epizodama i urotničkim pismima. Naslov Kitice i Perlice preuzet je iz Držićevog vilinskog svijeta (Skup) i otvara intrigantne povode suvremenog kazališnog propitivanja djela i slutnji velikog komediografa na način uprizorenja mogućih životnih epizoda, dokumenata, biografskih tragova i neuprizorenih krhotina nekih njegovih izgubljenih i u fragmentima ostavljenih komedija. Predstava Kitice i perlice anticipira i one Držićeve nesanice koje se mogu naslutiti u prolozima njegovih komedija, pjesama, raspršenih biografskih tragova i u njegovoj jedinoj tragediji Hekubi.  Predstavu će, u godini Vidrine „sve slave“ i ne samo obljetničkih priziva, odigrala Lerova družina koja se, u svojoj nježnoj i plahoj igri,  Kiticama i Perlicama nazvala i „stavila pamet na komediju“. „I ne drugo.“  „Ma vi dobri nećete moć neg i mislit i rijet; a u zle se mi ne impačamo, - s tezijem ne hajemo da smo drazi.“ (M. Držić Dundo Maroje)

Režija i dramatizacija: Davor Mojaš / Scenografija i kostimografija: Dubravka Lošić / Koreografija: Zrinka Japunčić / Tehničko vodstvo i realizacija scene: Mato Brnjić / Oblikovatelj svjetla i ton: Antonio Ljubojević / Tonska montaža: Viktor Lenert / Realizacija kostima: Maja Glamočanin / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Rekviziti: Flora Fergatti / Otrgnuti elementi prizora iz Lerovih godina, zagovora i predstava: Grad sjena, Skarestija od bumbaka, Vjerenice, Epitaphio, Pomrčina, Ponekad negdje, Ljepirice, Dijalog o ljubavi.
Igraju: Ksenija Medović / Jasna Held / Zvončica Šimić / Ana Petrović / Katarina Rušćić / Rela Petrić / Paula Japunčić
 
Premijera 18. prosinca 2017. godine u Teatro Lero u Lazaretima u godini obilježavanja 450. Obljetnici smrti Marina Držića Vidre. Izvedba je u 19.30 sati.

Izvedba prve reprizne predstave „Kitice i perlice“ 19. prosinca 2017. počet će u 19:00 sati.

 

(D.H.F., 14.12.2017)